Sanitat

Part dels especialistes veuen amb enuig la reforma a Salut

Part dels metges especialistes recorden que la idea original era impedir més d’una consulta i no obligar a passar pel generalista

Part dels especialistes veuen amb enuig la reforma a SalutFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una part dels metges especialistes, segons van indicar diferents membres d’aquest col·lectiu, s’han mostrat enutjats amb algunes de les grans línies presentades pel ministeri de Salut, el SAAS i la CASS per al pla de reforma sanitària. A falta de tenir més concrecions hi ha uns quants aspectes que els causen preocupació. La mesura més dràstica, i que segons els metges consultats suposa ja gairebé un canvi del model sanitari actual, és l’eliminació de la visita directa a l’especialista tal com s’entén actualment. El fet d’obligar a passar primer sempre per un metge generalista si es vol tenir el reemborsament íntegre de la Caixa Andorrana de Seguretat Social provoca recels. D’entrada perquè aquest no era el model en el qual es basaven les reformes que havien anunciat els anteriors ministres de Salut demòcrates. Es tem que sigui l’inici del camí cap a una sanitat pública a l’espanyola amb una sanitat pública com la de la Seguretat Social del país veí i una oferta privada per als més benestants. Una part dels especialistes no comparteixen que obligar a anar a un generalista primer quan es tracta d’un cas que és clarament d’un especialista comporti una reducció de la despesa. Consideren que es tracta d’una forma covarda de fer front al problema real amb la incapacitat de fer controls reals dels actes mèdics.

Fi de la lliure elecció

Aquests facultatius indiquen que en realitat s’acabarà la lliure elecció de metge, perquè d’entrada no es podrà anar a l’especialista mentre no et derivi el generalista. I aquest és un altre dels grans pals de paller del model andorrà. Un altre punt que genera molts dubtes arriba per les condicions que s’establiran per poden estar convencionat amb el sistema públic (CASS). Les informacions que tenen els especialistes concernits marquen que la línia que segueix la reforma està encaminada a reduir al màxim la presència dels metges liberals a l’hospital, amb tendència cap a la desaparició i proveir l’oferta de facultatius amb contractuals. I aquest és un altre camí que atempta directament contra el model sanitari històric, empe­nyent en direcció cap al sistema espanyol. En el moment que el ministeri passi a decidir quins seran els professionals sanitaris que es podran convencionar i quins queden a fora el model ja és un altre. I en aquest cas abunden en el fet que en un país on no hi ha quiròfans privats i que molts especialistes només poden treballar a l’hospital (un anestesista per exemple) s’està creant una situació de conseqüències imprevisibles.

Un altre punt que aixeca molts recels és saber com es gestionaran els acords existents per rebre atenció fora d’Andorra. Els metges consultats han rebut informacions respecte que s’està apostant per una política diferent amb una sèrie de grans acords amb centres catalans perquè siguin els únics convencionats amb la Seguretat Social andorrana. En aquest sentit, s’aniria contra el sistema que s’ha seguit històricament amb una relació entre metges andorrans i forans.

PAGAR ACTES SENSE RIGOR CIENTÍFIC

Un dels punts que van sorprendre els metges consultats de la presentació de la reforma va ser que el ministre de Salut anunciés que amb els canvis només es pagarien tractaments amb evidència científica. La pregunta que es fan és si actualment la CASS està pagant actes mèdics sense evidència científica.

tracking