Sanitat

El Cedre té una infermera a la nit per atendre 120 interns

La coordinadora del centre admet que cal reforçar la plantilla i anuncia que s’està elaborant un estudi per saber quant personal es necessita

El Cedre té una infermera a la nit per atendre 120 internsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El torn de nit del centre sociosanitari d’El Cedre compta només amb una infermera per atendre els 120 usuaris que actualment hi resideixen. Ho va explicar ahir la nova coordinadora del centre, Anna Flujas, que va admetre que cal augmentar el personal d’infermeria a les nits i en moments de més intensitat de feina com són primera hora del matí i abans d’anar a dormir. Actualment, cinc infermeres, una per planta, són les que treballen en el torn de dia. En el torn de nit només n’hi ha una, que s’encarrega de les quatre plantes, ja que la cinquena només la fan servir els usuaris del centre de dia, que són 27.

També, va assenyalar, caldria augmentar el nombre d’auxiliars d’infermeria. N’hi ha tres per torn a la primera i segona plantes i quatre a la tercera i quarta. “En moments puntuals, de 7 a 10 del matí, que és l’hora de les dutxes, de despertar i de donar en boca esmorzars, i a l’hora d’enllitar, sí que necessitaríem més auxiliars”, va indicar Flujas.

De moment, el plantejament passaria per incrementar el nombre d’infermeres a la nit, però ja s’està fent un estudi per determinar les necessitats del centre i conèixer realment quantes infermeres i auxiliars es necessiten. “La població cada cop té una mitjana d’edat més alta i té un grau de dependència físic i cognitiu més elevat. Això vol dir que les càrregues de treball estan augmentant”, va indicar. També va explicar que “estem intentant derivar el mínim possible a l’hospital, estem assumint finals de vida i estem assumint situacions que necessiten més atenció. Això vol dir que cal més personal”.

Per últim, Flujas va admetre que arran de la fusió amb la residència Solà d’Enclar, El Cedre ha tingut moltes baixes laborals, “el que ha obligat a anar rotant el personal i canviar-lo de plantes”. La coordinadora va explicar que al 2017 es tancarà amb els treballadors uns horaris que els permetin conciliar la vida laboral amb la familiar i que al mateix temps s’adaptin a les necessitats del centre. “Quan tinguem això el que es farà serà establir equips de treball fixos per unitat funcional. I si tenim la gent motivada ens agafaran menys baixes i si no ens n’agafen tindrem equips consolidats a plantes i evitarem tota aquesta rotació”, va afegir. També es vol potenciar la formació.

Visita de la comissió de salut

Flujas va fer aquestes declaracions al final de la visita que el ministeri va organitzar a El Cedre i altres equipaments de salut com l’hospital i la clínica Meritxell i el CAP de Sant Julià per als membres de la comissió legislativa de Sanitat. La va encapçalar el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, que va indicar que “a El Cedre hi havia un problema de governança i no d’instal·lacions”. El ministre va avançar que en breu es crearà una nova figura, la de direcció adjunta d’El Cedre, que farà d’enllaç entre el centre i el SAAS.

Respecte als consellers generals, es van mostrar satisfets per una visita que en el cas d’El Cedre fa sis mesos que demanava la liberal Carine Montaner. “Avui és un gran dia. Els polítics hem de veure la realitat in situ per saber de què estem parlant”, va indicar Montaner, que va recordar que està pendent una partida pressupostària per dotar de més personal El Cedre.

Des de DA, Carles Jordana va indicar que al centre “mitjans i recursos en tenim, però estan mal gestionats, ja que s’han agafat mals usos i costums”. Rosa Gili, del PS, va assenyalar que “a El Cedre hi hagut molt de temps una manca de lideratge i les coses no han funcionat”. La consellera Sílvia Bonet, d’SDP, va dir que “el que calia era establir una gestió clara per determinar les necessitats i cap on s’havia d’anar”.

Respecte al pacte d’Estat de Salut, els grups no han rebut encara l’esborrany que Álvarez Marfany va assegurar que tindrien aquesta setmana.

CORREU WEB PER ALS FAMILIARS I AMICS DE MALALTS D'ALZHEIMER

L’Associació Andorrana per la Malaltia de l’Alzheimer ha posat a disposició de totes les famílies i persones que tinguin algun familiar, amic o conegut que pateixi algun tipus de malaltia crònica greu, com pot ser el deteriorament cognitiu ocasionat per aquesta o altres malalties i que estigui ingressat en algun centre de serveis socials i sociosanitaris públic o privat el correu aama.andor­ra@gmail.com perquè “puguin expressar en tota llibertat i amb total discreció la seva opinió del tracte que reben els seus malalts a l’entitat sigui quina sigui. Segons indiquen en un comunicat, el desig de l’associació és saber els neguits dels familiars i les mancances dels centres.

tracking