SEguretat viària

La policia deté 98 conductors ebris des del gener, 57 menys que el 2015

Des de principis d’any fins a principis de setmana la policia ha detingut 98 persones, 57 menys que en els primers set mesos del 2015

La policia deté 98 conductors ebris des del gener, 57 menys que el 2015

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de conductors detinguts per donar positiu en controls d’alcoholèmia en els primers set mesos de l’any s’ha reduït considerablement respecte a l’any passat. Entre l’1 de gener i el 31 de juliol del 2015 es van detenir fins a 155 persones, una mitjana de cinc per setmana, per haver superat la taxa que es considera infracció penal (0,8 grams per litre). Enguany la xifra d’arrestats ha caigut un 37%, fins als 98, el que suposa 3,3 setmanals. La xifra fa referència tant als controls rutinaris com de conductors que s’han vist implicats en accidents de trànsit o que han infringit el Codi de Circulació.

El perfil més habitual de detingut per aquesta raó és el d’un home resident d’entre 18 i 30 anys, amb una taxa d’entre 1 i 2 grams per litre de sang. Analitzant les dades s’observa que la gran majoria dels arrestats són homes (90 de 98 en total). Per edats, com més avançada és menys infraccions penals es cometen, ja que els més conflictius es troben entre els 18 i 30, amb 47 casos. Els segueixen els que es troben en la franja dels 31 als 50 anys, amb 35 detinguts, i finalment els de més de 50 anys són els que menys problemes han tingut, amb 15 arrestats –en un dels casos no es va facilitar l’edat del detingut–.

Pel que fa a la procedència, la policia ha enviat a comissaria 37 persones de nacionalitat andor­rana, encara que han estat els residents els més perjudicats per aquesta situació, amb 52. Finalment, únicament 9 turistes han acabat amb problemes amb la justícia per haver conduït sota els efectes de l’alcohol.

Totes aquestes dades segueixen una tendència similar a la dels primers set mesos de 2015, ja que el patró predominant es repeteix. És a dir, majoria aclaparadora d’homes (aleshores 137 de 155), majoria de joves d’entre 18 i 30 anys i uns quants més residents que andorrans detinguts.

Taxes altes

Pel que fa a la quantitat d’alcohol que es va detectar als conductors que van cometre una infracció penal, la taxa registrada va ser alta. Dels 98 detinguts, tan sols 19 es van trobar en la franja més baixa –tot i que ja es considera delictiva– d’entre 0,8 i 1 gram per litre. La resta, com a mínim doblaven l’índex estipulat de 0,5 com g/l marcat com a taxa mínima per ser qualificada d’infracció administrativa. El registre més habitual dels arrestats se situa entre l’1 i l’1,5 g/l, amb 42 casos. Fins a 27 van donar positiu per entre 1,5 i 2 g/l, i 6 van situar-se per sobre de la franja més extrema de més de 2 grams.

Des de l’inici d’any i segons les dades facilitades per la policia, el conductor que va donar un positiu més elevat va marcar 2,81 g/l. Va ser el 5 de febrer, quan a les 17.35 hores de la tarda un resident portuguès de 35 anys va ser aturat pels agents per conducció temerària. Tot i aquests elevats índexs d’alcoholèmia, són inferiors als del 2015, quan fins a 26 persones van superar els 2 g/l. D’entre tots els arrestats hi ha quatre casos en els quals el cos de policia no va facilitar la taxa exacta.

Accidentats

Dels 98 detinguts, 43 van ser objecte del control d’alcoholèmia després d’haver patit un accident, bé fos amb altres vehicles implicats i provocant ferits, o únicament causant danys materials. Això suposa un 41% del total.

A més, es van produir tres casos en els quals els conductors, a banda de trobar-se en estat etílic, havien consumit o se’ls va trobar en possessió d’altres substàncies, com marihuana o metamfetamina. El cas més flagrant el va protagonitzar un turista espanyol de 28 anys el 20 de març poc després de mitjanit, quan es va saltar el peatge del túnel d’Envalira. Quan va ser controlat pels agents de policia al Pas de la Casa se li van detectar 1,1 grams de cocaïna, 0,5 grams de metamfetamina i 14,6 de marihuana.

A banda dels 98 arrestats, hi va haver un cas d’un detingut que va negar-se a realitzar la prova després d’haver causat un accident, i dos casos en els quals els conductors van incomplir una condemna judicial de suspensió del permís de conduir.

tracking