Política

El PS carrega per la gestió del fons de reserva de jubilació

Afirmen que s’inverteix en dipòsits de renda variable d’alt risc financer

El PS carrega per la gestió del fons de reserva de jubilacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va alertar ahir que la gestió del fons de reserva de jubilació és “absolutament desastrosa”, fet que pot posar en perill la caixa de les pensions dels treballadors. El president del grup mixt va recordar que entre juliol i setembre de l’any passat les pèrdues van ser de 21,9 milions i que les entitats gestores cobren a més 4 milions d’euros de “diners públics”.

López va afirmar que “tenim dubtes importants sobre el rendiment d’algunes inversions que hem pogut analitzar”. Ho va exposar en base que alguns productes van generar pèrdues molt significatives en poc temps. En concret va citar dos exemples: un que en sis dies va generar 200.000 euros de pèrdues, i un altre que en un mes va perdre 1 milió i una caiguda de la rendibilitat del 48%. Per al socialdemòcrata “són percentatges de pèrdues que, amb un mandat que per definició ha de ser conservador, sobta molt que es puguin produir”, a la vegada que va recordar que la seva formació va votar en contra de contractar aquests ens de gestió. De tota manera, va reconèixer que “en alguns productes hi ha guanys significatius”, motiu pel qual va afirmar que “són productes de risc”, i va apostar per “buscar coses més estables”.

Respostes de la CASS

El dirigent del PS també va carregar pel fet que de les 13 demandes d’informació detallades que va fer la formació només han rebut tres respostes. A més, els documents facilitats per la parapública, per al parlamentari són “insuficients”, i va apuntar que “del 60% dels productes de la cartera no en tenim el ràting”, que equivalen al “35%” del volum total invertit.

Amb tot, va afegir que “quasi se’ns esbronca” des de la parapública per haver fet les demandes d’informació i va qüestionar el control que fa la CASS dels gestors d’aquests productes financers, ja que se’ls hi va assegurar que es van haver de preparar els informes expressament per atendre la petició del PS. “Hem d’entendre que aquestes empreses preparen informes trimestrals perquè la CASS pugui saber en quins productes ha guanyat o ha perdut”, va remarcar.

tracking