Cossos especials

Els agents de presons seran acomiadats pel mal ús de les armes

El càstig pel mal ús passa d’una suspensió temporal d’un màxim de sis mesos al fet que l’agent pugui ser acomiadat

Els agents de presons seran acomiadats pel mal ús de les armesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de modificació de la llei del cos d’agents penitenciaris que l’executiu vol entrar a tràmit parlamentari amplia els requisits per utilitzar l’arma de foc i preveu càstigs més contundents en cas de mal ús. La norma actual preveu, en el pitjor dels casos, la suspensió de les funcions durant un màxim de sis mesos. Ara, amb la nova norma, l’agent, podria arribar a ser apartat del cos.

La regulació estableix que els carcellers només poden dur la pistola quan estan de servei, dins de la presó i en les zones autoritzades. Mai si estan a la zona de custòdia dels interns o a l’interior. A més, tot i que es tracta d’un requisit lògic, per primera vegada quedarà escrit a la legislació dels carcellers que el port de la pistola està supeditat a tenir llicència.

A l’hora d’especificar-ne la utilització, la llei preveu els supòsits de legítima defensa, pròpia o d’altri, o d’intrusió al centre penitenciari, sempre que concorri un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física d’ells mateixos, del personal de la presó o de terceres persones, o un risc greu per a la seguretat de la mateixa Comella. A més, obliga a advertir de la intenció de fer-la servir i donar temps suficient per tenir en compte l’advertència.

Una altra de les novetats de la llei és que regula, per primera vegada, els mitjans de subjecció autoritzats, és a dir, els de contenció reglamentaris, com podria ser, per exemple, les manilles. A més, en tots els casos –tant per a la pistola com en el cas dels de subjecció i en el dels mitjans coercitius, és a dir, aquells que impliquen l’ús de la força activa, com podria ser, per exemple, la defensa rígida– obliga a seguir una formació específica i continuada.

En l’àmbit de la formació, incorpora, a diferència de la llei vigent, el concepte de la formació continuada i de les accions de desenvolupament personal –cost que ha d’assumir la presó. A més, li dóna protestat al director de la presó per subscriure acords i convenis que ho facin possible.

D’Interior a justícia

La norma preveu el traspàs del cos penitenciari del ministeri d’Interior al de Justícia, fet que, entre altres punts, permetrà assumir competències com el trasllat de persones internes a la presó, tasca que en aquests moments recau en la policia. No li dóna, però, la protestat encara per fer-ho, però sí que n’obre la porta en indicar que a qui correspon fer el trasllat es determinarà via reglament específic. Cal recordar que el mateix titular de Justícia, el ministre Xavier Espot, va informar que aquesta nova missió no es faria efectiva fins al cobriment dels llocs vacants per jubilació existents a la presó. El canvi de ministeri també és un primer pas per permetre les visites íntimes als interns, popularment conegudes com a vis-a-vis. La pròpia llei fixa el termini d’un any –a partir de l’entrada en vigor– per habilitar i posar en funcionament uns locals annexos adequats per a les visites de familiars o parents íntims dels interns que no puguin obtenir permisos de sortida. Afegeix, però, que perquè sigui realitat serà necessari desplegar un codi deontològic que especifiqui els requisits i la periodicitat d’aquestes visites.

tracking