Xavier Espot

“Cal considerar un èxit haver pacificat els cossos especials”

Espot subratlla la inversió en la policia i que es cobriran totes les baixes, i argumenta que per això calia un estalvi eliminant el complement de vaga que creava iniquitat entre serveis

“Cal considerar un èxit haver pacificat els cossos especials”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre defensa els filtres per regular l’entrada de treballadors de fora i considera que ha pacificat els cossos especials, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Quins canvis s’han de fer al servei d’Ocupació perquè de veritat doni resposta a les demandes dels empresaris?

És cert i ho vam poder constatar a l’enquesta del CRES que el servei encara genera un grau d’insatisfacció, crec que en part justificat però en part no tan justificat. Hem dut a terme un diagnòstic aquest últim any i hi ha una sèrie de propostes de millora que ja estem acomplint. D’una banda un marc legal suficient i actualitzat que reguli tot el funcionament del servei i de totes les polítiques d’ocupació, i també hem de passar d’un perfil gestor a un tècnic consultor, de fer un tractament individualitzat a molt més personalitzat, no només als demandants de feina sinó també a les empreses. I requereix que el personal del servei estigui degudament format i capacitat per poder-hi fer front adequadament.

Els empresaris es queixen que entre els inscrits a Ocupació hi ha un grup que no té un perfil laboral sinó social.

Com que fins ara el servei d’Ocupació havia de fer front a un nombre de desocupats important i es tractava de trobar llocs de treball ràpidament a la gent com fos possible crec que no hem pogut fer una anàlisi que ens pugui portar a aquesta conclusió. És possible que sigui així però no ho sabrem fins que no haguem engegat i posat en pràctica la reforma del servei on procedirem a aquest perfil individualitzat, personalitzat de cada desocupat. Podrem saber si hi inscrits que potser no són tan candidats al servei perquè la seva inserció en el mercat laboral és impossible.

Quan es començarà a treballar amb el model personalitzat?

Estem en la fase d’implementació del canvi del servei i molt ràpidament haurem pogut fer una radiografia més precisa de les persones que estan inscrites al servei. És veritat que podem arribar a la conclusió que hi ha una sèrie de persones que no són reinseribles en el mercat laboral però abans hem d’haver fet tot el possible perquè siguin inseribles i haver intentat fet tota la formació necessària. Si tot i així arribem a aquesta conclusió, evidentment haurem d’intentar trobar solucions.

El sistema de quotes dóna resposta als empresaris?

El fet que hi hagi hagut un augment substancial de llocs de treball oferts i una disminució, també substancial, d’inscrits a Ocupació ha fet que Govern ens haguem d’adaptar i hem estat més flexibles que en anys anteriors. Crec que les últimes reformes satisfan bastant el teixit empresarial i que hem aconseguit equilibri entre satisfer la demanda i protegir el mercat intern. Les quotes temporals d’hivern s’han anat incrementant, hem flexibilitzat perquè hem reduït l’experiència de comunitaris i extracomunitaris i hem obert ocupacions que estaven parcialment tancades i en hoteleria i restauració ara totes les professions estan obertes i els empresaris poden recórrer a persones de fora. Prèviament, però, han d’haver-se inscrit l’oferta al servei, entrevistat els possibles candidats i els han d’haver ocupat en la mesura que sigui possible.

Crec que es repetiran les queixes de l’estiu passat quan els empresaris deien que no es podia donar el servei que volien per falta de personal?

No hi hauria d’haver aquestes queixes i crec que no estaven del tot justificades perquè ja s’havien fet esforços molt importants i a vegades crec que obeïen a declaracions molt puntuals. Em reuneixo molt sovint amb la UH, la PIME i la CEA i el retorn que en fan en general és que la política que estem duent a terme pel que fa a les quotes i a la flexibilització que s’ha adoptat estan perfectament adaptades a les seves necessitats. Una altra cosa és que després puntualment hi pugui haver alguna queixa per alguna ocupació professional concreta que està tancada.

La CEA proposa que hi hagi una quota oberta i es pugui recórrer sempre a fora quan no hi hagi un professional aquí.

El sistema de quotes tal com el tenim configurat és el millor del qual ens podíem dotar i bona prova n’és que ara estem immersos en la negociació de l’acord d’associació i tothom convergeix en la necessitat d’intentar mantenir-lo en la mesura que sigui possible. I hem de ser realistes, és un sistema molt flexible perquè es fixa per via reglamentària i d’una setmana a una altra es pot obrir o tancar una professió i incrementar o disminuir els requisits de salari per a cada professió. Crec que és un bon sistema però com tots ha de ser correctament aplicat escoltant les reivindicacions no només dels empresaris sinó també dels treballadors i intentant adaptar-se a la realitat del moment.

L’ambient als cossos especials està més calmat que en d’altres èpoques?

Un dels objectius pels quals el cap de Govern em va encomanar el ministeri d’Interior era pacificar els cossos especials i crec que ho hem intentat i aconseguit en bona part i crec que ho hem de considerar un èxit. Evidentment aquesta pacificació no ha d’estar renyida amb una certa exigència i adopció per exemple de les mesures disciplinàries que corresponguin contra aquells elements o aquelles persones que de forma molt puntual, perquè són una minoria de la minoria, poden distorsionar el bon funcionament d’aquests cossos especials. I un dels objectius de les noves lleis dels cossos especials és reforçar el règim disciplinari de manera que aquesta minoria de la minoria no pugui distorsionar el bon funcionament del cos i quan cometen actes que són reprovables i que no són acceptables es puguin sancionar degudament.

Eliminar el complement de vaga era la principal línia vermella en les noves lleis?

Pot ser aquest era l’únic punt realment innegociable perquè no era una qüestió de més o menys sinó tot o res. Vaig deixar clar des del principi que estem en un context de restriccions econòmiques i pressupostàries i el que no podem fer és continuar oferint un segon complement a dos cossos i no a la resta perquè això crea iniquitat. A més a més el que no podem fer és continuar contractant personal, fent inversions molt significatives en aquests cossos especials sense en contrapartida trobar un estalvi en un altre lloc i aquesta és la justificació que els he tramès i en certa forma l’han entès perquè veuen que també honorem els nostres compromisos.

Quines millores hi haurà als cossos especials?

En el cos de policia hem pressupostat i executarem gairebé 1 milió d’euros d’inversió, que és molt més que l’any passat. Totes les vacants que es produiran a la policia, cos penitenciari i bombers s’aniran cobrint. Tot això suposa una despesa que ha de tenir el seu corol·lari lògic en estalvi i suprimint el complement el podíem tenir.

tracking