Demanda molt elevada de la col·lecció del 2015 dels euros andorrans

Govern ha començat a entregar els lots de col·leccionista amb les monedes del 2015, el 91% a distribuïdors internacionals

Demanda molt elevada de la col·lecció del 2015 dels euros andorransArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La febre dels euros andorrans no afluixa. Govern ha començat a distribuir, aquesta setmana, els nous lots amb les monedes de 2015 entre les botigues de numismàtica i filatèlia. Si amb les del 2014 van ser 150 els distribuïdors estrangers que van sol·licitar a l’executiu les monedes, en aquesta ocasió les peticions ascendeixen a 204.

A diferència, però, de l’equitat que es va buscar, amb la primera edició, entre els venedors locals i els internacionals; aquesta vegada el gran gruix dels lots s’envien a fora. Concretament, Govern té a disposició 40.000 lots de col·leccionista amb les vuit monedes del 2015. A hores d’ara n’ha repartit 37.110, 32.610 dels quals, és a dir, el 91%, als distribuïdors internacionals pertanyents a 22 països diferents. Predominen els alemanys, encara que entre el gruix de sol·licituds també destaquen les provinents d’Espanya, França, Itàlia i Holanda.

Coincidint amb la sortida al mercat del nous lots per a col·leccionistes, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va fer ahir balanç dels números de la primera i la segona encunyació. En aquest sentit va reconèixer “la distorsió en el mercat causada per la revenda, una situació no desitjada” i que factors com “la limitada distribució” i la curiositat ja que es tractava “de la primera vegada” han estat determinats. “Aquestes tensions s’han anat diluint amb el temps i confiem que es vagi normalitzant”, va afegir, en aventurar-se a preveure el que pot passar amb l’edició del 2015. En aquesta ocasió, però, per evitar “el risc d’invasió de mercats” tal com va passar amb els lots del 2014, s’ha optat per posar en circulació, simultàniament, les col·leccions tant a Andorra com a la resta del món. Pel que fa als establiments locals, se n’han distribuït a 12, un més que en la primera edició.

A banda dels lots de col·leccionista, aquesta setmana també s’han començat a distribuir entre les mateixes numismàtiques les monedes commemoratives encunyades l’any 2015: 85.000 de l’edició especial amb motiu del 25è aniversari de l’acord duaner i 85.000 de la celebració del reconeixement de la majoria d’edat i els drets polítics als 18 anys. En aquest cas, són el 85% de les monedes les que s’han enviat als negocis estrangers.

Les monedes andorranes del 2015 destinades al col·leccionisme són, però, el 18,7% del total que es van emetre l’any passat. En total es van encunyar 2,6 milions d’euros i, tal com especifica l’acord monetari del 2014 que ha permès al Principat disposar de monedes pròpies, la majoria –2,1 milions– s’ha destinat a l’ús cor­rent. A diferència, però, de les de la primera edició, encunyades a Espanya, l’any passat es va fer a la Monnaie de París així que la seva introducció al mercat es va engegar a finals d’any i es va fer mitjançant les entitats bancàries andorranes i les franceses.

Les monedes del 2016 també s’han començat a encunyar, novament, a Espanya. En aquesta ocasió es destinaran 2,3 milions a l’ús corrent i 475.800 a les edicions de col·leccionista. Hi haurà, novament, lots amb les vuit monedes i dues monedes de dos euros commemoratives de les quals, a hores d’ara, no s’ha definit encara l’efígie. Al respecte, Cinca va anunciar la intenció d’estudiar amb les empreses distribuïdores quan s’haurien de llançar al mercat. I és que malgrat que des de l’executiu veuen factible fer-ho a finals d’aquest any, “no cal saturar el mercat”, va reconèixer el ministre tot recordant que aquest exercici s’ha encavalcat la distribució de les col·leccions del 2014 i 2015 a les numismàtiques estrangeres.

SUBVENCIÓ DEL 100% PER ALS DONANTS D'ÒRGANS

Els donants vius d’òrgans tindran el 100% dels actes, les proves diagnòstiques i els tractaments subvencionats per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Govern va aprovar ahir una modificació del Decret de medicaments especialment costosos i actes associats per fer-ho possible. Segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, en el decret actual “no quedava completament clarificada” la subvenció total per al donant. En canvi, sí que s’especificava que, en el cas del beneficiari de l’òrgan, totes les costes sí que les assumiria al 100% la CASS. Ara, amb la modificació, el que es pretén és evitar confusions.

El ministre, però, va voler remarcar que la CASS només cobrirà els actes mèdics sempre que la donació vagi adreçada a persones assegurades al sistema de seguretat social andorrà. En cas que no sigui així, han de ser coberts pel sistema sanitari o el sistema d’assegurança mèdica al qual pertanyi la persona receptora.

UNA CÀMERA CAPTURARÀ QUE SE SALTI ELS SEMÀFORS

Govern ha adquirit una càmera de control tipus “semàfor vermell”, per capturar els conductors que incompleixin l’obligatorietat d’aturar-se. L’aparell s’anirà traslladant periòdicament. Paral·lelament, també s’han comprat quatre grups semafòrics. Dos de passos de vianants –a l’avinguda del Consell General del Pas i a la G2 a la zona del Tarter– i dos de control de velocitat a Escaldes –per les avingudes del Pont de la Tosca i Pessebre. El cost total és de 75.851,03 euros.

tracking