Cop d'Estat

Surten de Turquia els dos funcionaris andorrans bloquejats al país

Els funcionaris havien anat a Istanbul per participar en una reunió de la Unesco

Surten de Turquia els dos funcionaris andorrans bloquejats al paísEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos andorrans que participaven en una reunió de l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) a Istanbul, marxen de Turquia després que els sorprengués el cop d’Estat, segons van informar ahir fonts del Govern. Es tracta dels funcionaris Andreu Jordi, delegat permanent d’Andor­ra davant la Unesco i treballador d’Exteriors a l’ambaixada de París, i Ricard de Deus, coordinador de Patrimoni Cultural.

Andreu Jordi va marxar ahir, tal com estava previst, perquè ja tenia un vol programat amb anterioritat de l’intent de cop d’Estat que va tenir lloc la nit de divendres a dissabte. En canvi, Ricard De Deus s’espera que viatgi avui, després que la reunió de la Unesco s’hagi escurçat per aquests fets. En aquest context, l’aeroport internacional d’Atatürk a Istanbul va anunciar dissabte que reprenia el servei de vols.

Segons el Govern andorrà, els dos funcionaris “estan bé”. De Deus va assistir ahir amb normalitat al congrés de la Unesco.

Els dos andorrans participaven en el Comitè de Patrimoni Mundial de la Unesco, que celebrava la seva 40a reunió. L’organisme havia d’analitzar 27 candidatures per decidir si les incloïa en la llista de patrimoni natural o cultural. En un primer moment, estava previst que la reunió durés del 10 al 20 de juliol, però l’entitat va decidir abreujar-la per la revolta militar, que va deixar prop de 300 morts i de 1.440 ferits.

De fet, el dissabte, amb la ressaca del fallit cop d’Estat, l’agència de l’ONU va anunciar en un comunicat que suspenia el congrés “fins a nou avís”. Tanmateix, ahir la Unesco va assenyalar en el seu compte de Twitter que reprenia la trobada. Hores més tard, publicava un altre comunicat on anunciava que les obres de l’arquitecte Le Corbusier, la drassana d’Antigua i Barbuda i el conjunt arquitectònic de Pampulha (Brasil) eren escollits com a llocs culturals. A més, especificava que la reunió finalitzava el “17 de juliol a última hora de la tarda” i, per tant, durava menys del que estava programat.

El govern turc ahir havia detingut unes 6.000 persones que, presumptament, estarien implicades en l’intent de cop d’Estat.

tracking