Afers exteriors

Millora la balança comercial entre França i Andorra

L’ambaixadora gal·la diu que la variant d’Acs-dels-Tèrmes estarà llesta al Nadal

Millora la balança comercial entre França i AndorraN. S. I.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La balança comercial entre França i Andorra millora els darrers anys i cada cop s’equilibra més amb l’espanyola, segons va declarar ahir l’ambaixadora del país veí del nord, Ginette de Matha, en el discurs per commemorar la festa nacional de França. El 2013 el volum de negoci entre el Principat i París va ser de 204,5 milions d’euros, mentre que el 2014 va pujar fins als 210,2 milions i l’any passat fins als 216,3.

“Nosaltres continuem en un bon curs per reequilibrar la nostra balança comercial” amb Andorra en comparació amb la que té Espanya amb el Principat, va dir la diplomàtica, en un acte al qual van acudir unes 400 persones. En aquest sentit, el cap de Govern, Toni Martí, va apuntar que “hi havia hagut un moment que la balança econòmica havia estat molt equilibrada entre França i Espanya. Ja no és així, però ara a poc a poc França va recuperant posicions.”

D’altra banda, De Mattha va ressaltar que ara s’obre un període d’incertesa i inquietud a la UE pel Brexit. Tanmateix, pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, no ha de repercutir en l’acord d’associació amb la UE. “No ens enganyem, països com San Marino o Mònaco just després del Brexit han apostat per seguir i donar continuïtat a les negociacions”, va indicar el ministre, que hi va afegir que “des d’Andorra el que es pot fer és continuar a la taula [de negociació] defensant els interessos del país”.

Ginette de Mattha també va ressaltar els avantatges econòmics que van aportar el Tour de França per al comerç i l’hoteleria del país. “És la prova del que sap prendre alguns riscos per obtenir un retorn en inversió.”

Així mateix, la diplomàtica va confirmar que al Nadal s’inaugurarà la variant d’Acs-dels-Tèrmes, que permetrà arribar deu minuts abans a Tolosa.

Finalment, va posar en relleu “l’eficaç” cooperació tècnica en camps com la sanitat, l’agricultura o la ramaderia entre els dos països, així com del Poctefa, un programa amb fons europeus per fomentar un desenvolupament sostenible a la frontera entre França, Espanya i Andorra.

tracking