TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Finances

Els quatre bancs del país van guanyar 168 milions d'euros al llarg del 2015

Tot i el descens del 8%, l’ABA destaca la solidesa de la banca, que va augmentar en dos punts

Els quatre bancs del país van guanyar 168 milions d'euros al llarg del 2015ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) va presentar ahir la memòria de les dades agregades del 2015 de les quatre entitats bancàries operatives al país –Vall Banc encara no estava operatiu–. Reflecteixen uns guanys de 168 milions d’euros, xifra que suposa un descens del 8,03% respecte de l’exercici del 2014.

En un comunicat, a l’hora de justificar el descens l’ABA considera que els baixos tipus d’interès a la Unió Europea han exercit una pressió a les entitats rebaixant el marge financer. També hi han influït els creixents costos derivats de l’expansió internacional i de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu.

L’ABA, però, destaca que tot i les “turbulències” de l’afer BPA, les dades demostren la solidesa de la banca andorrana. Els resultats agregats de l’exercici del 2015 mostren que la ràtio de solvència era d’un d’un 22,78%, dos punts per sobre del 2014 i el doble del que indiquen les exigències normatives del Principat. Pel que fa a la liquiditat, la ràtio va augmentar tres punts, fins arribar al 71,24%.

Amb relació als recursos gestionats han augmentat un 2,84% respecte a l’exercici del 2014, fins arribar al màxim històric de 45.214 milions d’euros. La mediació de clients ha crescut un 2,80%, passant a representar un 75,41% dels recursos gestionats. Per la seva part, els dipòsits dels clients també han augmentat un 2,97%. D’aquesta manera, el sector bancari andorrà tanca l’exercici amb una rendibilitat mitjana sobre recursos propis del 10,93%, percentatge que representa 5 punts més que la mitjana de la banca europea.

Pel que fa a la ràtio de morositat de la banca andorrana, segons s’indica a la memòria, el 2015 es va situar en un 4,03%, mantenint-se en uns nivells notablement inferiors als que registren les entitats de crèdit dels països del nostre entorn.

tracking