Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
política

Satisfacció dels agents per participar en l'acord d'associació amb la UE

Polítics, empresaris i sindicats han pogut donar la seva opinió sobre la situació amb Europa
Reunió dels signataris del pacte d'Estat amb agents econòmics i socials

Reunió dels signataris del pacte d'Estat amb agents econòmics i socials

Reunió dels signataris del pacte d'Estat amb agents econòmics i socials

SFG
Actualitzada 14/07/2016 a les 19:48
“És un canvi de ritme: més transparent, transversal i participatiu”. Així ha definit el cap de Govern, Toni Martí, la reunió que avui al matí ha mantingut el Govern amb els sectors polític, econòmic i social per informar de l'estat de les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. Els diferents agents participants han pogut donar la seva opinió sobre la situació i han estat emplaçats per al proper 13 de setembre a seguir aportant la seva visió per conformar un acord beneficiós per al futur del país.

Des del sector econòmic, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, s'ha mostrat molt agraït de poder-hi participar i ha advertit que els empresaris no dubtaran a l'hora de vetllar pels seus interessos, “sempre que demanem coses coherents, sostenibles i legítimes”. És per això que ha recordat tots els esforços que han fet en els darrers anys per adaptar-se a les exigències europees amb temes com el marc fiscal, o l'intercanvi d'informació. Per tant, “les nostres aportacions aniran encaminades a veure les oportunitats de l'acord perquè puguem tornar a tenir creixement”. En aquest sentit, el cap de Govern s'ha compromès a escoltar-los però ha recordat que “cal demanar coses raonables dins el marc europeu i que defensen les nostres particularitats”.

Un altre dels sectors agraïts perquè se'ls hagi inclòs en aquesta negociació són els treballadors, que a més s'han sentit sorpresos per aquest canvi de rumb. Així ho ha reflectit el secretari general de la Unió Sindical de Treballadors d'Andorra (UsdA), Gabriel Ubach, a la sortida de la trobada, quan ha exigit que dins la negociació amb la Unió Europea, no sols es tractin temes econòmics, sinó també socials i laborals. A més, ha aprofitat per lamentar la manca d'assessorament dins el país, ja que “els únics que ens han donat suport són la Confederació Europea Sindical”, amb qui diu que posaran tot l'esforç per defensar els interessos dels treballadors del país.

Pel que fa a la participació dels grups polítics, tal com estava previst, sols s'ha comptat amb la participació de DA i PS, que han coincidit a fer una valoració molt positiva d'aquesta reunió. El vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, ha lamentat l'absència dels altres dos grups perquè “aquí és on veritablement es juga el nostre futur”. Tot i això, s'ha compromès a seguir treballant amb la mateixa voluntat i confia que la resta de forces polítiques s'acabin incorporant.

El president del grup parlamentari mixt, Pere López, no ha volgut valorar la sortida d'SDP, i ha preferit mostrar la seva predisposició a seguir treballant, reconeixent que “volem estar prop del Govern en aquest àmbit”. A més, ha destacat la implicació dels agents econòmics i socials fent al·lusió a la necessitat de diàleg, ja que “quan el diàleg arriba i es toquen temes més concrets, les incerteses es van esvaint”.

Finalment, el cap de Govern ha insistit a demanar a SDP que recapaciti i no faci política en temes d'Estat, i als Liberals d'Andorra els ha aconsellat participar activament en aquestes taules de reunions perquè puguin escoltar tots els agents. A més, confia que tant els liberals com els progressistes s'adonin que és positiu per ells mateixos estar-hi presents per poder defensar les seves pròpies idees, en lloc de manifestar el seu pensament amb l'absència.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477