Societat

El juny amb menys desocupats en 6 anys

El mes passat es va tancar amb 541 persones registrades al Servei d’Ocupació

El juny amb menys desocupats en 6 anysSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El juny es va tancar amb la xifra més baixa d’aturats dels darrers sis anys en aquest mes, segons va informar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. En concret, hi havia 541 persones registrades al Servei d’Ocupació, un 7,5% menys que el mateix mes de l’any anterior, quan n’hi havia 585.

La xifra d’enguany és sensiblement inferior a la del 2010, quan hi va haver 564 persones sense feina, i quasi la meitat que en els moments més àlgids de la crisi, quan es va arribar l’any 2012 als 1.026 desocupats, i als 1.020 el 2013.

Cinca va destacar que les dades van “novament a la baixa” i que confirmen un “nombre molt significatiu de mesos consecutius de millora”. En comparació amb el maig d’aquest exercici també han baixat, en concret en 53 persones.

Tot plegat Cinca ho va atribuir a “la pròpia activitat del país” i a “l’estacionalitat”, ja que el nombre de desocupats del juny se situa a nivells de l’octubre de l’any passat, just abans del període hivernal, quan, a causa de l’alt nombre de persones que treballen en el sector turístic per la campanya d’esquí, el nombre d’aturats cau. El ministre també va assenyalar que “abril i maig són els pitjors mesos, però tot i així anem mantenint la línia a l’alça respecte dels darrers dotze mesos de l’any”.

Més assalariats

Pel que fa al nombre d’assalariats inscrits a la CASS, les dades també són positives. En aquest cas, però, fan referència a l’abril, quan es va augmentar en 348 fins arribar als 37.157, xifra que suposa un increment del 0,9% respecte al mateix mes del 2015, quan n’hi va haver 36.809. Es tracta de la xifra més important dels darrers quatre anys, tot i que encara inferior a la registrada el mes d’abril de l’any 2011. A més, pel que fa a la taxa interanual, l’augment és de l’1,5%.

Quant a la mitjana d’assalariats durant els darrers dotze mesos se situa en els 36.115, amb una variació positiva de l’1,5% respecte a les dades del mateix període anterior.

Per sectors d’activitats, també es va notar l’increment amb relació a l’abril de l’any passat. Les activitats sanitàries, veterinàries i serveis socials van registrar un augment del 6,3% i les activitats immobiliàries i serveis empresarials ho van fer un 4,3%. En canvi, van presentar variacions negatives del nombre d’assalariats els sectors d’administració pública i seguretat social, en un 2,1%, les llars que ocupen personal domèstic, en un 1,7%, i agricultura, ramaderia, caça i silvicultura, en un 0,8%.

L'AUTORITAT AERONÀUTICA ANDORRANA JA TÉ REGLAMENT

El consell de ministres va aprovar ahir el decret de regulació de l’Autoritat Aeronàutica Andorrana, que dotarà l’organisme de capacitat per regular, controlar, ordenar i verificar les activitats relatives a l’aviació civil dins de les fronteres, així com a fora quan es voli sota bandera andorrana. D’aquesta manera, l’organisme exercirà de principal interlocutor amb la resta de direccions d’aviació civil, així com d’altres organismes reguladors internacionals similars.

Des de l’executiu, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va destacar que l’organisme és el primer pas per desenvolupar l’aviació civil, a partir del qual es podran elaborar les regulacions necessàries que afecten tota activitat vinculada a l’aeronàutica. També s’haurà d’anar adaptant a les necessitats actuals i futures en matèria de transport aeri, promovent una activitat aeronàutica segura i eficient.

Entre les funcions que preveu el decret hi ha la d’impulsar el marc legal que permeti el transport aeri al país, controlar l’ordenació i l’estructuració de l’espai aeri i del trànsit aeri, establir un registra de matrícules d’aeronaus o autoritzar i qualificar les infraestructures relacionades amb el transport aeri, entre d’altres objectius.

tracking