Sanitat

Burgués admet irregularitats en la gestió del SAAS però no corrupció

Reconeix que hi va haver incompliments de la llei però ho justifica per motius de “necessitat”

Burgués admet irregularitats en la gestió del SAAS però no corrupcióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdirector general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) Lluís Burgués admet que hi va haver “irregularitats” en la gestió de la parapública entre els anys 2013 i 2014 però nega que hi hagi “corrupció organitzada”. “Irregularitats en el sentit que s’incomplissin determinades normatives de l’administració en algun cas concret i per alguna causa justificada, sí. Que aquestes irregularitats estan en el context d’una xarxa de corrupció organitzada i de tràfic d’influències, absolutament no”, va manifestar ahir Burgués en declaracions al Diari, l’endemà que els consellers del PS revelessin l’existència d’“elements objectius” que podrien provar l’existència d’“una trama de corrupció, d’una mala gestió i de malversació”.

El responsable de la parapública a l’època corresponent als casos detectats pel PS considera que les declaracions dels consellers “van ser fetes amb poc rigor” i assegura que “generen una alarma que és innecessària”, a més de “tacar el funcionament” de la institució. “Els consellers generals haurien de valorar més les seves declaracions. No sé exactament què vol dir que hi ha una trama de corrupció en el sentit col·loquial. O hi ha corrupció organitzada o no n’hi ha”, manifesta, i en aquest sentit creu que no es pot analitzar la gestió del SAAS “basant-se exclusivament en l’informe d’intervenció”, ja que “s’han de valorar altres paràmetres”.

A parer de Burgués, l’informe és “insuficient” i és per això que creu que també s’han de tenir en compte les necessitats assistencials del moment, els recursos pressupostaris amb els quals es compta i la urgència de les actuacions.

Burgués reconeix que hi va haver actuacions fora de la llei. En concret, es refereix a “situacions imponderables que han de resoldre’s ràpidament”, com pot ser el subministrament d’un medicament que no està pressupostat. “Hi ha factures que és probable que es regularitzin a posteriori per aquesta rapidesa”, confessa, i posa com a exemple el brot d’Ebola o el tractament per l’hepatitis C, que no estaven pressupostats i per tant va haver d’assumir el SAAS, apunta en ser preguntat per la despesa farmacològica de fins a 4,4 milions d’euros el 2013 i per les factures que presentarien anomalies.

Normativa “molt rígida”

El responsable, però, ho atribueix a un marc legal poc flexible. “És molt difícil que es pugui compatibilitzar aquesta rapidesa d’actuació amb una normativa molt rígida” que veu apta per a les parapúbliques però “poc dinàmica” per al SAAS. Així, posa de manifest que es tracta d’“irregularitats causades per una necessitat imprevisible” o “una eventualitat que no estava pressupostada” i que obligui a desviar diners d’un lloc a l’altre. Donat el cas, planteja, “la institució ha de valorar si s’assumeix el risc d’incomplir una determinada normativa a canvi de donar un servei a la població”. “Això no es pot considerar ni amiguisme, ni tràfic d’influències, ni xarxa cor­rupta”, conclou.

Burgués no va voler pronunciar-se sobre les irregularitats concretes apuntades pel PS en roda de premsa, com ara una compra dubtosa d’ambulàncies o la indemnització de 6.000 euros a una empresa, fins “veure-ho exactament”, però sí que va negar que hi hagués augments de sou i primes no justificades. “No van existir. Es paga els treballadors en funció dels seus contractes. Tot està perfectament documentat”, va sentenciar.

El cap de Govern, Toni Martí, va declarar ahir que cal “esbrinar què ha passat” i és per això –va dir– que arran de l’informe del Tribunal de Comptes l’executiu va decidir obrir un expedient informatiu al SAAS que, segons va avançar, “podria estar a principi d’agost”. “Quan tingui l’informe no tardaré ni 48 hores a donar-lo a la resta de grups”, va dir, tot i deixar clar que “no és bo fer afirmacions quan hi ha un expedient informatiu en curs”, referint-se al PS, de qui en va deplorar les crítiques “excessives” i “altisonants” a l’hora de denunciar la mala gestió de l’ens.

El conseller d’SDP Víctor Naudi va afirmar “no tenim indicis que hi hagi corrupció” al SAAS, però creu que “si n’hi ha s’haurien d’haver portat a la fiscalia”. “No dubto que el PS tingui proves fefaents, però m’estranya que no ho hagin portat a la fiscalia”, va dir. Per altra banda, Liberals d’Andor­ra i DA van rebutjar fer declaracions sobre la qüestió.

tracking