Esperant la 'grande boucle'

Un estol d’autocaravanes i aficionats i tot de ciclistes amateurs emulant els seus ídols anticipaven camí d’Arcalís la gran jornada que s’espera per avui. És el poder de seducció del Tour per arreu on passa i Andorra en fa part enguany.

Esperant la 'grande boucle'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tour són paraules majúscules, l’indiscutible rei del ciclisme. I allà on passa la Grande Boucle arriben els aficionats, amb ganes de fer soroll i animar des del primer fins al darrer integrant del gran grup. Encara molt més si es tracta d’una etapa de muntanya, de l’etapa més important dels Pirineus. Aquesta setmana, a poc a poc, la pujada a la Coma d’Arcalís s’ha anat acolorint, i ahir un estol d’autocaravanes, tendes de càmping, banderes d’arreu i escaladors amateurs esperaven amb molt esperit i camaraderia la gran jornada.

A la zona d’Encodina, un dels primers punts forts per a les autocaravanes, la família de Geir Wilsgard passava l’estona sota l’ombra del seu tendal. Van arribar dijous i la seva procedència queda clara, perquè han farcit de banderes noruegues la zona. “Hem viatjat des de Noruega, estarem aquí per a l’etapa, després baixem a la Costa Brava i tornarem a França per veure una altra etapa”, explica el cap de casa acompanyat per la dona, Tone, i les filles, Therese i Cathrine. És el quart cop que trepitgen el Principat, però el primer en el qual veuran un Tour que ja han presenciat en directe en quatre ocasions. “Ens agrada el ciclisme però també tot el que l’envolta, l’ambient és increïble”, confessa.

A pocs metres de la família del nord un sorollós i nombrós grup vingut de l’Arieja devora existències sòlides i líquides mentre pregunta per un bon lloc, més amunt, per seguir la prova.

I més amunt decoren la calçada amb el nom del seu poble –Be­rango– quatre bascos als quals lidera el més gran, Iñaki, i als quals se suma un francès que els ha ajudat que les pintades quedin niquelades. Vénen del coll d’Aspin i després de l’etapa se’n tornen cap a casa. “Aquests han fet una bona selectivitat i se n’aniran de vacances. Jo em quedo”, explica Iñaki, que presumeix d’Athletic i ens regala un CD del grup Otxandategi, fet per una causa solidària i amb una colpidora història al darrere. “Si voleu, de baixada us atureu i fem una cervesa”, convida. També conviden a beure un grup d’autòctons coneguts que des de mitjan setmana s’han instal·lat passat un dels revolts cap a Arcalís amb la tricolor lluint ben alta. Avui allà estaran, amb alguna sorpresa en forma d’attrezzo.

És l’ambient del Tour i del ciclisme, on per als seguidor no hi ha eterns rivals ni odis impossibles de superar, sinó amor per l’esport i admiració pels millors.

ORDINO ANIMA EL CAP DE SETMANA AMB DIVERSES ACTIVITATS

Ordino va donar vida ahir a la prèvia de l’arribada del Tour amb tot un seguit d’activitats. Una de les més cridaneres va ser una exhibició de Xavi Casas al carrer major, en què fent gala de les seves habilitats damunt d’una bicicleta de trial va sortejar tres-centes persones estirades emulant el rècord Guinness aconseguit fa anys, llavors amb molta més gent. Entre les propostes de l’agenda ordinenca per a a­quests dies figuren activitats relacionades amb l’esport i el Tour, com una exposició fotogràfica que repassa els cent anys de la cursa –estarà fins al setembre– o exhibicions de zumba i spinning. També n’hi ha d’altres relacionades amb les tradicions, com les actuacions dels Castellers d’Andorra o l’Esbart de les Valls del Nord.

Davant de l’oficina de turisme hi ha instal·lat un village amb una desena d’empreses relacionades amb el ciclisme i la nutrició mostrant els seus productes als visitants –està obert també demà, entre les deu del matí i les set de la tarda–. Un cop finalitzada l’etapa s’ha preparat una festa nocturna a la plaça Major, on hi haurà una pantalla gegant que té previst retransmetre en directe la final de l’Eurocopa de futbol que disputen França i Portugal. Escaldes, d’on surt l’etapa dimarts, recollirà després el protagonisme.

tracking