Justícia

Compliment de resolucions internacionals

Pere Pastor convida al diàleg per fer compatibles els interessos nacionals amb les sentències

Compliment de resolucions internacionalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat andorrà al Tribunal Europeu dels Drets Humans, Pere Pastor, va defensar ahir el diàleg entre els governs nacionals i les corts de drets humans internacionals per tal de donar compliment amb més celeritat a les sentències dictades per aquests tribunals contra els estats. Ho va fer en la introducció de la ponència El diàleg al servei de l’aplicació del dret. Diàleg i execució de les sentències de condemna, que Pastor va presidir en el marc del col·loqui internacional Els reptes de la interpretació i de l’aplicació dels drets, organitzat pel Tribunal Constitucional i que ahir va viure la segona i darrera jornada. El magistrat andorrà, abans de donar pas als tres ponents, va reconèixer les dificultats que hi ha en certs països per implementar les resolucions d’aquests tribunals, i va insistir que el diàleg és la millor manera per trobar solucions satisfactòries que permetin als estats donar compliment a les sentències de les corts de drets humans internacionals.

La introducció de Pastor va donar pas a la ponència del magistrat del Tribunal Africà dels Drets Humans i dels Pobles, Gérard Niyungeko, que va explicar com la cort de la qual és jutge obre diàlegs amb els estats condemnats per tal d’executar les sentències. Va assenyalar que el diàleg permet que els estats no se sentin amenaçats per un tribunal que ha de buscar “solucions creatives” per resoldre les penes, si a més es té en compte que la Unió Africana –que és qui ha de vetllar per l’execució de les sentències– “no exerceix molta pressió sobre els governs condemnats”.

El magistrat del Tribunal Constitucional de Xile, Gonzalo García Pino, va explicar com la primera de les vuit condemnes dictades des del 2001 contra el seu país per la Cort Interamericana dels Drets Humans va significar “la majoria d’edat” d’un Estat que va patir la dictadura militar d’Augusto Pinochet des del 1973 fins al 1990. Una sentència, que es va conèixer com La darrera temptació de Crist, que va acabar amb la censura cinematogràfica al país sud-americà.

La professora de dret públic de la Universitat de Siena Tani Groppi va explicar que Itàlia ha adoptat que una violació de la Convenció Europea sigui una violació de la mateixa Constitució.

tracking