relacions exteriors

Petició de millora dels drets socials dels residents portuguesos

​Carneiro ha demanat que es continuï garantint l'ensenyament de la llengua portuguesa en el sistema educatiu andorrà

Petició de millora dels drets socials dels residents portuguesosSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, ha demanat al Govern millores en el conveni bilateral sobre els drets socials per solucionar alguns problemes amb què es troben els portuguesos residents a Andorra en matèria de pensions i de protecció social en cas d’accident de treball. Carneiro va assegurar que no es vol renegociar el conveni sinó crear un grup de treball perquè abordi, els propers anys, millores puntuals. A més, també va aprofitar les trobades amb els responsables del Govern per demanar que continuïn garantint i aprofundint en l’oferta d’ensenyament de la llengua lusitana en el sistema educatiu andorrà.

Carneiro va mantenir ahir al matí una trobada amb una delegació andorrana encapçalada pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i posteriorment es va reunir amb el cap de Govern, així com també amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp. A la tarda, Carneiro va fer una visita protocol·lària al comú d’Andorra la Vella.

El secretari d’Estat va agrair a les autoritats andorranes tot el suport que han anat concedint als residents portuguesos i a les seves associacions, fet que ha permès “un alt nivell d’inclusió”, que avui és visible perquè molts portuguesos han aconseguit assolir bons resultats en l’àmbit empresarial. De fet, amb gairebé 10.000 residents portuguesos, Andorra és la tercera comunitat lusitana més nombrosa fora de Portugal.

Carneiro va demanar que es continuï garantint l’ensenyament de la llengua portuguesa en el sistema educatiu andorrà. En concret, va reivindicar que el portuguès s’imparteixi a primera ensenyança, ja que actualment només s’ofereix a segona ense­nyança i nivells superiors. En aquest sentit, va recordar que el portuguès i l’espanyol són llengües parlades en el seu conjunt per 700 milions de persones, per la qual cosa constitueixen un bloc lingüístic i cultural molt important per a la internacionalització de les economies.

D’altra banda, Carneiro va informar que s’ha acordat la creació d’un grup de treball per millorar els drets socials dels treballadors portuguesos a Andor­ra en matèria de pensions i de prestacions en cas d’accident laboral en el marc del conveni bilateral de drets socials entre Andor­ra i Portugal.

Finalment, el secretari d’Estat es va comprometre a impulsar un diàleg entre les empreses portugueses i les andorranes, en concret dels sectors de l’agroalimentació, turisme i noves tecnologies. En aquest sentit, té previst organitzar una trobada entre els responsables governamentals andor­rans i els poders locals de Portugal, així com amb empreses lusitanes.

tracking