Coneixement

Un expert en ecologia alerta que el país “és insostenible”

Mallarach avisa que ara mateix no és un referent de “bones pràctiques”

Un expert en ecologia alerta que el país “és insostenible”ANA / B. N.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor i membre de la comissió d’àrees protegides i política ambiental (UICN) de la càtedra de pensament cristià, Josep Mallarach, va afirmar ahir, durant el 13è seminari de la mateixa que va reflexionar sobre ecologia integral i social a Sant Julià de Lòria, que Andorra és un dels països “més insostenibles ecològicament del món” i, per tant, “no és un referent de bones pràctiques ecològiques”. No obstant això, va admetre que els dar­rers anys s’han iniciat “processos interessants”.

Mallarach, que va pronunciar la conferència El vincle entre naturalesa i espiritualitat. Cap a un nou paradigma, va justificar les seves crítiques tot recordant que l’any 2004 i 2008 va dirigir el càlcul de la petjada ecològica i “les dades que es van obtenir són les que són”. Amb tot, va indicar que les possibilitats que té el país per reorientar la problemàtica mediambiental són “molt grans”, ja que el fet de no comptar amb un model econòmic molt diversificat “pot agilitzar la reconversió del sistema en clau de sostenibilitat”.

També va prendre part en el seminari el procurador general de l’Orde del Cister, el doctor Lluc Toral, amb la conferència Una panoràmica de l’estat de la terra a la llum del Laudato Si del Papa Francesc. Toral va remarcar que des de fa anys el problema del canvi climàtic “és una evidència”, i en aquest sentit va assegurar que Andorra té elements suficients per repensar la seva relació amb el medi natural perquè, va precisar, “és només una qüestió de prendre consciència i treballar conjuntament”. La jornada es va inaugurar amb els parlaments de l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i el cònsol Josep Vila.

tracking