Energia

FEDA invertirà 139 milions la propera dècada i obre la porta a capital privat

Es construirà una subestació al riu Runer per doblar la capacitat d’energia que ve d’Espanya

FEDA invertirà 139 milions la propera dècada i obre la porta a capital privatana

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

FEDA preveu invertir 139 milions d’euros durant els propers deu anys, que aniran dirigits a ampliar la capacitat de producció pròpia d’energia i a reforçar les possibilitats d’entrada d’electricitat des de l’exterior. De tota manera, la inversió total podria incrementar-se fins als 240 milions, si s’aconsegueix captar inversió privada que aniria enfocada a la creació d’electricitat a partir d’energies renovables. L’objectiu final és aconseguir que el 33% de l’energia que es consumeix al Principat es generi al país.

Així ho van explicar ahir els màxims dirigents de la compa­nyia a la presentació de l’estratègia de futur. El director general de la parapública, Albert Moles, va detallar que han “d’aprofitar que FEDA està sanejada per estructurar l’empresa amb nous sectors i noves activitats”. Entre aquests hi ha la cogeneració, que es veurà materialitzada amb la planta de Soldeu –que es preveu que entri en funcionament a la tardor– i la de la Comella, que estarà operativa el 2019 o 2020. Un altre sector són els punts de càrrega públics de vehicles elèctrics, que arribaran als 150 d’aquí a deu anys.

La gran inversió, però, es farà a prop de la frontera del riu Runer, amb la construcció d’una subestació elèctrica que permetrà doblar la capacitat procedent d’Espanya. Està previst que entri en funcionament el 2021 i tindrà un cost d’entre 20 i 25 milions d’euros. A més, també es realitzarà una inversió de 15 milions per doblar les prestacions de la línia que va de Grau Roig a Encamp.

Moles va advertir que el preu de l’energia que es compra a Espanya i França pujarà entre un 20% i un 30% els propers anys, però que per al consumidor s’incrementarà “un 1% o un 2%”. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va indicar que “tenim preus molt competitius i els volem mantenir”.

tracking