Jutícia

El Col·legi d'Advocats obre expedient al lletrat del 'cas Escuer'

L’expedient s’ha declarat en suspens en espera de com evoluciona la instrucció de la causa penal contra el lletrat

El Col·legi d'Advocats obre expedient al lletrat del 'cas Escuer'Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta del Col·legi d’Advocats va decidir ahir obrir expedient a dos lletrats per dos casos de suposades males pràctiques, segons van informar fonts properes a l’entitat. Paral·lelament es va acordar que la instrucció dels expedients queda suspesa fins que no s’aclareixi en l’àmbit judicial si s’han comès delictes.

Un dels casos es refereix a l’extreballador de BPA Josep Maria Escuer, mort l’abril passat després d’una llarga malaltia, per unes presumptes amenaces perquè no declarés davant de la batlle que instrueix el cas. El lletrat era l’advocat d’Escuer. L’extreballador de BPA i el seu fill van afirmar davant la justícia que en una reunió amb el lletrat quan es va negar a la suposada petició de no declarar l’advocat, “molt enervat, cridant i donant cops damunt de la taula” va cridar: “Et trinxarem i et follarem viu!” Escuer afirmava que Joan Pau Miquel li havia ofert, com ja es trobava en fase terminal, deixar arreglada tota la família a canvi que l’extreballador assumís tota la culpa en les presumptes irregularitats en l’afer BPA. El fill d’Escuer va explicar que en la reunió amb l’advocat el seu pare es va negar “a fer quelcom així” i que l’advocat hauria reaccionat dient que “tenia onze ovelles i que ell no seria la seva ovella negra esgarriada”. Escuer va renunciar llavors que el lletrat el continués representant. Arran de les declaracions davant de la Batllia i una amb caràcter pòstum davant de notari, la batlle Canòlic Mingorance va demanar que s’instruís una causa separada de la de BPA contra l’advocat en entendre que els fets “poden ser constitutius d’uns presumptes delictes majors d’amenaces condicionals d’un mal constitutiu de delicte, de protecció dels intervinguts en el procés i de deslleialtat professional”. Altres fonts properes al cas van comentar que ja hi hauria un batlle designat per a aquesta causa.

Les fonts properes al Col·legi d’Advocats van indicar que el fet d’obrir l’expedient i suspendre’l immediatament és una pràctica habitual sempre que existeix una investigació penal de l’advocat. No tindria sentit fer dues investigacions paral·leles i per tant el col·legi ha d’esperar que acabi la via judicial. I segons el resultat jurídic l’expedient es pot reobrir o tancar.

L’advocat implicat nega els fets i va demanar al col·legi l’aixecament del secret professional per poder defensar-se. L’organisme va acceptar aquesta petició perquè l’advocat pugui revelar informació de les converses amb el client per habilitar la seva defensa.

Cas d’apropiació indeguda

El segon expedient s’ha obert a un advocat que suposadament hauria comès una apropiació indeguda de fons d’un client. La xifra és de prop de 75.000 euros. Els fets van ocórrer, segons fonts properes al cas, arran que l’advocat considerava que el client no li havia satisfet els honoraris que li devia. Per saldar aquesta quantitat el lletrat va optar per quedar-se fons del client que controlava. En aquest cas el suposat delicte està relacionat amb l’apropiació indeguda perquè no es poden agafar els diners del client unilateralment ni tan sols en el cas que existeixi un deute per la relació contractual. En aquest tema també s’ha produït la suspensió de l’expedient en espera de com evoluciona judicialment l’acusació contra el lletrat.

tracking