Política

SDP afirma que el Brexit no ha d'alentir les negociacions amb la Unió Europea

Bartumeu argumenta que ambdues qüestions es porten des de dues estructures diferents

SDP afirma que el Brexit no ha d'alentir les negociacions amb la Unió EuropeaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jaume Bartumeu, president del partit Socialdemocràcia i Progrés (SDP), va afirmar ahir en una roda de premsa que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea no ha de comportar que s’alenteixin les negociacions del tractat d’associació entre aquesta institució i Andorra. “La UE i la Comissió Europea tenen organismes, funcionaris i estructures suficients per encarar la situació difícil i complicada de la sortida de la Gran Bretanya del marc de la UE” va exposar Bartumeu. En aquest sentit, va especificar que aquests organismes no són els mateixos que els que s’encarreguen del tractat amb Andorra, cosa que recau en la Comissió de Països No Membres.

Endarrerir la negociació

Divendres, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va dir al Diari que el Brexit comportaria “un alentiment obvi en les negociacions” perquè l’assignació de recursos de la UE “anirà cap a un tema més important com és la sortida del Regne Unit”. Abans d’ahir, el cap de Govern, Toni Martí, es va manifestar en la mateixa línia i va destacar que la qüestió del Regne Unit podria alentir l’associació, però no “parar-lo.”

Un argument a què Bartumeu es va mostrar contrari i va indicar que unes votacions estrangeres, com és el referèndum del Regne Unit, no poden aturar una qüestió del país. “La negociació andorrana es pot retardar si els andorrans no sabem on anem o no estem d’acord amb on hem d’anar”, va manifestar el president del grup, que va criticar Martí. “Una vegada més, el senyor cap de Govern ha volgut embolicar la troca, probablement, perquè com s’estan portant les negociacions no acaba de ser satisfactori”, va opinar Bartumeu.

Per una altra banda, Bartumeu també va lamentar que l’executiu no remet als membres del Pacte d’Estat per negociar amb la UE, en el qual hi ha tots els partits menys Liberals d’Andorra (Ld’A), tota la informació de com està la negociació amb la UE. Per això, Bartumeu va destacar que hi ha un acord signat que “el Govern no respecta”, perquè no comparteix la informació.

“Qui ha de discutir una cosa internacional és sempre el Govern, no estem plantejant que s’hagi de modificar la forma de negociar”, va plantejar Bartumeu, però va queixar-se de la falta de transparència sobre com es porten les negociacions. “La informació que hauria d’arribar amb tota la transparència no arriba i no ens acaba de convèncer estar dins d’un acord, en el qual no ens sembla que estiguem tractats en la mateixa lleialtat que nosaltres tractem el Govern”, va sentenciar.

tracking