Brexit

Toni Martí veu “ridícul” aturar la negociació per a l'acord amb la UE

El cap de Govern afirma que les negociacions amb Brussel·les seguiran i ataca la formació per exigir que s’hi posi fi

Toni Martí veu “ridícul” aturar la negociació per a l'acord amb la UEFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, ha qualificat de “ridícula” la demanda de Liberals d’Andorra (Ld’A) d’aturar les negociacions amb Brussel·les pel futur acord d’associació. Segons Martí, aquesta opció mostra “una falta de responsabilitat i és poc seriosa”. L’endemà de la victòria del Brexit i davant “d’un nou escenari”, els liberals exigien que s’aturés la negociació per l’acord d’associació.

“No farem el ridícul, les negociacions amb Europa seguiran”, assegura Martí. El cap de Govern recorda que els responsables de la política exterior de Mònaco, San Marino i Suïssa, que com Andorra estan en plenes negociacions amb Brussel·les, ja han manifestat la seva voluntat de mantenir-les. “Ells seguiran i nosaltres no? Seria poc seriós. Aquest suggeriment dels liberals deixaria en molt mala posició Andorra”, afirma, tot remarcant que l’oposició de la resta de països no ha fet cap suggeriment com el dels liberals.

El cap de Govern, a més, insisteix en la voluntat de Brussel·les de seguir endavant. El dia 15, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, té prevista una reunió amb responsables espanyols i francesos en el marc d’aquestes negociacions. “Això demostra que hi ha una normalitat absoluta, si la Unió Europea volgués parar no seguiria confirmant visites”, hi afegeix.

Martí ha tornat a instar els liberals a sumar-se al pacte d’Estat, signat el febrer passat amb Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i el Partit Socialdemòcrata (PS). Liberals ja va anunciar, al maig, que no s’hi afegiria i que només es plantejava entrar en un de nou. En aquest sentit, Martí remarca que “l’oposició ha de ser en positiu, aportant suggeriments”, i fa una crida als liberals que “recapacitin i retornin als seus orígens. És una època important perquè d’una vegada per totes seguin a la taula de negociació”. Martí recorda que estaven pendents de l’estudi d’impacte per decidir si se sumaven a l’acord, “un informe que no ens han fet arribar. No vull pensar que siguin mesures dilatòries, però han de deixar de fer el doble joc. O hi creus o no”.

Com ja havia anunciat Saboya, la sortida del Regne Unit podria alentir l’acord d’associació, “però no parar-lo”. Això implica, tal com avança Martí, que el referèndum final podria quedar fora d’aquesta legislatura.

DA VOL QUE EL TRIBUNAL DE COMTPES ANALITZI ELS PARTITS

Demòcrates per Andorra (DA) ha entrat a tràmit parlamentari la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral. Entre els canvis, la proposta preveu que els números dels partits es publiquin dins de la memòria del Tribunal de Comptes.

Els consellers generals Marc Ballestà i Sofia Garrallà van presentar ahir la proposició de llei que, entre els objectius, preveu respondre tant a les recomanacions fetes pel Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) com del mateix òrgan supervisor. En aquest sentit, Garrallà va recordar que la legislació és del 2014 i els principals objectius dels canvis suggerits, que hauran de sotmetre’s ara al debat amb la resta de formacions polítiques de la cambra, “és aclarir”.

Ballestà va explicar que la normativa actual no “explicitava que l’informe del Tribunal de Comptes havia d’incloure els partits, ara ja sí”. També quedarà especificat que els grups parlamentaris no poder fer donacions als partits polítics i als candidats; aclareix l’ús que poden fer els partits de les subvencions de representació i per sufragar les despeses, o es millora el redactat sobre les despeses màximes electorals, diferenciant comunals i generals.

El que no preveu el nou text legislatiu és la proposta dels liberals en la qual suggeria que les quantitats a percebre els partits haurien de ser anuals i no per legislatura. La formació considera que aquest fet limita la seva activitat. Garrallà va remarcar que és tasca de cada formació administrar els diners.

tracking