Política exterior

Saboya confia en un “govern estable” a Espanya per mantenir les relacions

Les formacions del Consell General esperen el pacte per evitar uns altres comicis

Saboya confia en un “govern estable” a Espanya per mantenir les relacionsEfe

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, confia en “un govern estable” al país veí. Tot i que els resultats de les darreres eleccions generals espanyoles repeteixen l’escenari amb el Partit Popular com a guanyador però sense la majoria absoluta de la cambra, Saboya assegura que esperen “que hi hagi pactes i puguem manter l’excel·lent nivell amb les relacions bilaterals que hem tingut fins ara”.

Saboya, però, no és l’únic que confia en el pacte per evitar uns nous comicis. Totes les formacions del Consell General confien que s’assoleixi. Des de Demòcrates per Andorra (DA), Sofia Gar­rallà apel·la, com el seu company taronja, a la necessitat. “Esperem que es formalitzi aquest nou govern, interessa a tothom”, diu. En aquest sentit, el conseller liberal Ferran Costa assegura que “unes terceres eleccions serien poc assenyades. Els ciutadans han donat un missatge, volen que els polítics negociïn, que es formi un govern i que Espanya tiri endavant”. També la consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili afirma que “aquests períodes d’incertesa i de bloqueig no beneficien ningú”, mentre que la consellera de Socialdemocràcia i Progrés Sílvia Bonet creu que uns altres comicis “reforçarien encara més el PP, mentre que PSOE i Podem s’enfonsarien encara més”.

La socialdemòcrata no s’amaga en assegurar que li hauria agradat “un bloc més d’esquerra, però tampoc sóc partidària del populisme i el PSOE ara no té força per liderar un govern progressista. Potser seria millor liderar l’oposició que cremar-se en unes terceres eleccions”. En aquest sentit, creu que la coalició PP-PSOE “és complicada, però una abstenció, o com a mínim d’una part, no tant. No estàs al govern però et mantens com a líder de l’oposició”. Costa també reconeix que li ha “sorprès veure que els escàndols mediàtics afecten poc, però també era difícil que en sis mesos la gent canviés de parer. Hi ha hagut petites modificacions, petits canvis de voluntat. Però insisteixo, unes terceres mostrarien un resultat igual, no aportarien res”.

Interlocutor vàlid

Gili insisteix que “com a país petit, depenem molt de les relacions amb Espanya i França, així que ens interessa l’estabilitat”. La consellera és clara en assegurar que “no ens beneficia la situació. Ens fan falta interlocutors per a quan necessitem algun conveni que hi siguin amb la legitimitat adequada”. I és que, hi afegeix, “desitgem que es posin d’acord com més aviat millor, pel seu interès i pel d’Andorra”.

Bonet posa com a exemple el futur acord d’associació amb Europa. “França i Espanya són qui ens acompanyen, així que l’important és que siguin uns interlocutors sòlids, amb capacitat de decisió”. Costa afirma que “tant per negociar, desencallar... La provisionalitat no ens beneficia, sigui quin sigui ha de ser un govern estable i fort”. I el ministre d’Afers Exteriors mira de treure ferro a l’assumpte: “Sí que hi ha projectes pendents, però fins ara, tot i ser un govern en funcions, el diàleg hi ha estat.”I hi afegeix que “ha estat tant en el marc de l’acord d’associació, com en les actuacions més del dia a dia”.

També es va referir als comicis espanyols, malgrat evitar mullar-se gaire, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, qui va apel·lar que “no hem tingut temps de fer-ne una valoració, no ens hem reunit encara el Govern”. A més, va manifestar que “amb l’escenari obert evidentment hi ha poques valoracions encara per fer”.

tracking