Tributs

El Govern reclama l'IGI a 154 obligats tributaris que no localitza

En l’edicte publicat al BOPA hi ha entitats com la Federació d’Atletisme o el VPC Andorra a qui diu que no es poden localitzar

El Govern reclama l'IGI a 154 obligats tributaris que no localitzaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 154 obligats tributaris no han pogut ser localitzats per tal de fer-los arribar diversos requeriments referents a la declaració de l’Impost General Indirecte (IGI) corresponent a l’exercici 2015. Així es posa de manifest en un edicte que el Govern va publicar aquesta setmana al Butlletí Oficial del Principat (BOPA) en el qual fa constar el nom de particulars, empreses i entitats a qui la direcció adjunta de gestió i atenció al contribuent del departament de Tributs i de Fronteres no ha pogut entregar les notificacions.

El que crida l’atenció de tot plegat és que entre els noms publicats n’hi ha que no són gens desconeguts. S’hi pot trobar, per exemple, el VPC Andorra, la Federació Andorrana de Patinatge, la Federació Andorrana d’Atletisme, el Moto Club d’Arinsal, la Federació Andorrana de Rugbi o fins i tot la Unió Temporal d’Empreses que es va crear per fer el quart tram de la desviació de Sant Julià de Lòria. Així, malgrat que en aquesta ocasió des de l’executiu s’indica que no s’han pogut localitzar tots aquests obligats per fer-los arribar les notificacions, cal remarcar que en els casos de les federacions esportives o el VPC són entitats que estan plenament operatives i que el Govern les té localitzades ja que reben subvencions públiques.

Terminis

Un cop fet públic l’edicte al BOPA, els afectats que hi apareixen disposen d’un termini de 13 dies hàbils per regularitzar la situació en matèria tributària, presentant les declaracions-liquidacions cor­responents al període o períodes pendents, i ingressin l’import de l’impost que en resulti, així com els recàrrecs per haver-ho presentat fora de termini, a més dels interessos moratoris que escaiguin. En cas de no haver de fer front a aquesta obligació, també se’ls emplaça a presentar la justificació a l’oficina de l’Administració Tributària.

Alhora es recorda que en cas contrari es comet una infracció simple de la llei de bases de l’ordenament tributari.

Precisament el mes d’octubre passat ja es va donar un cas similar quan des de Tributs es va publicar un edicte proposant una multa al membre de l’INAF i l’AREB, Armand Pujal, ja que no havia presentat la declaració de liquidació dels períodes pendents de l’IGI corresponents al 2014. En aquest cas, tot i tractar-se d’una persona amb càrrec dins d’organismes oficials, també se l’incloïa en un edicte públic argumentant la “impossibilitat” de notificar-li personalment. En aquell moment, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que no es tractava d’un obligat tributari de l’impost de l’IGI ja que el negoci que realitza l’activitat per la qual hauria de tributar estava per sota de llindar mínim. Amb tot, havia fet una declaració amb liquidació zero i havia quedat a la llista d’obligats tributaris.

UNA IMPOSSIBILITAT DE LOCALITZAR QUE TAMBÉ ES DÓNA AMB ALTRES IMPOSTOS

L’aparició d’edictes al BOPA en els quals es fan requeriments a particulars o empreses davant la impossibilitat de localitzar-los per poder-los fer arribar les notificacions no és nova. De fet, és habitual que apareguin aquests edictes, també, per altres impostos. Fa tot just una setmana, el Butlletí va fer la mateixa operació pel que fa a la declaració de l’impost de societats. En aquella ocasió, però, i a diferència de l’IGI, el que cridava l’atenció no era que hi apareguessin entitats operatives, sinó que amb l’impost de societats el problema rau que molt sovint les empreses tanquen, però no es donen de baixa del registre de societats i, per tant, se’ls segueixen reclamant els impostos ja que no es pot fer la baixa d’ofici.

En el cas de l’impost de societats la llista era molt més àmplia i entre els anys 2012 i 2014 es reclamava la liquidació a més de 2.300 empreses. Ara bé, fonts del registre de societats admetien que es tracta d’una bossa que “fa anys que s’arrossega” però que com que no s’ha tramitat la dissolució de la societat, segueixen apareixent al registre tributari de l’impost de societats. Si transcor­regut el termini corresponent els afectats no pagaven o no justificaven els motius pels qual no havien de pagar, el Govern va anunciar que els donaria de baixa del registre tributari del citat impost.

tracking