Estadística comercial

El nombre de farmàcies està estancat des de fa deu anys

Els establiments en funcionament a Andorra l’any passat són gairebé els mateixos que els que hi havia fa una dècada

El nombre de farmàcies està estancat des de fa deu anysArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de farmàcies obertes s’ha estancat la darrera dècada i pràcticament hi havia les mateixes en servei a 31 de desembre de l’any passat que al 2006. Les 57 farmàcies obertes al públic el 2015 són gairebé les mateixes que hi havia el 2006, 58, i a una de la xifra rècord de 59. Aquest era el nombre d’establiments que venien fàrmacs els anys 2007, 2008 i 2009 a residents i turistes. L’estancament arriba després que Andor­ra hagués viscut entre el 1980 i 2007 un veritable boom en el nombre de farmàcies en servei. Gairebé es va triplicar la xifra i va passar de les 22 que hi havia a l’inici de la dècada dels vuitanta a les 59 rècord de la primera dècada del segle XXI, segons les dades recollides per la farmacèutica de Canillo Àngels Mach, que la setmana passada va ser nomenada membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Mach va incloure aquesta estadística a l’annex del discurs que va llegir en l’acte d’ingrés a l’acadèmia celebrat el passat 17 de juny al Palau de Gel, en el qual va posar en relleu que malgrat que el nombre d’oficines de farmàcia s’ha incrementat exponencialment des dels anys 60, sembla haver arribat al sostre els darrers deu anys. L’acadèmica va recordar en el discurs que la sostenibilitat de les oficines de farmàcia a Andorra no depèn únicament de la població resident, sinó també de les dispensacions als visitants.

I va advertir que, tenint en compte que el turisme de neu és el principal motor de l’economia del país i que les vendes a les farmàcies de les parròquies altes els quatre mesos d’hivern són equivalents als de la resta de l’any, l’efecte del canvi climàtic també és un repte per als establiments de medicaments del Principat.

Una per a cada 1.368 habitants

El 2015 es va tancar amb una farmàcia en servei per a cada 1.368 habitants. Una xifra no gaire allunyada a la de l’any 1980, quan per a cada 1.518 ciutadans andor­rans hi havia una oficina en funcionament. Cal tenir en compte que la població andorrana el 2015 era de 78.014 persones, mentre que el 1980 el cens de residents era de 33.396. L’any en què al país hi va haver més farmàcies per habitant va ser el 2002, quan els en corresponia una per a cada 1.267 ciutadans. L’any amb més dèficit de farmàcies va ser el 1988. Les 25 farmàcies obertes donaven servei a 50.528 habitants, és a dir, en cor­responia una a cada 2.021 ciutadans.

La xifra d’una farmàcia per a cada 1.368 habitants és una de les més altes d’Europa. El país amb més establiments de medicaments per ciutadà és Grècia, on n’hi ha un per a cada 1.027 habitants. A les antípodes trobem Dinamarca, amb una farmàcia per a cada 17.000 residents. Quant als països veïns, a Catalunya n’hi ha una per a cada 2.350 habitants, a Espanya, una per a cada 2.200, i a França, una per a cada 2.769. El fet que Andorra sigui un país turístic i que molta gent aprofiti el viatge per comprar fàrmacs que no troba al seu país d’origen explica les dades.

OMEOPRAZOL I IBUPROFÈN, ELS MEDICAMENTS MÉS VENUTS

L’Omeoprazol, un fàrmac que s’utilitza en el tractament de la dispèpsia, l’úlcera pèptica, les malalties per reflux gastroesofàgic i la síndrome de Zollinger-Ellison, i l’ibuprofèn, un antiinflamatori que s’utilitza per guarir el mal de cap, dental i muscular, entre d’altres, van ser els medicaments més venuts a les farmàcies d’Andorra l’any passat, segons les dades recollides per la farmacèutica i acadèmica, Àngels Mach.

Per ser més correctes, s’hauria de parlar de gairebé la totalitat de les farmàcies d’Andorra, ja que no és cap d’aquests dos medicaments el rei de vendes al Pas de la Casa. Com que es tracta d’una població que té una major ocupació els mesos d’hivern i on el visitant va gairebé exclusivament a esquiar, el medicament que té més sortida a la població és el Reflex Aerosol, un antiinflamatori creat per alleujar el dolor dels músculs i les articulacions. El segon més despatxat és el Doliprane, que també es pren per alleujar mals musculars.

D’altra banda, l’any passat Andorra va importar fàrmacs per un valor de 31.655.679 milions d’euros. Es tracta del 2,70% del total de les importacions realitzades l’any passat al Principat. Aquestes compres van ser per un valor d’1.168.537.366 milions d’euros el 2015. El pes de les importacions de fàrmacs en la totalitat de les importacions no és gaire gran, però sí que ha evolucionat a l’alça els darrers 35 anys. El 1980 corresponia al 0,98% del total i el 2,70% de l’any passat va suposar una xifra rècord en aquest capítol.

Respecte a la procedència dels medicaments, Espanya encapçala la llista. Les compres al veí del sud van ser el 2015 per un valor de 21 milions d’euros. França, amb compres per un valor de 8,3 milions d’euros, va ser el segon país amb més medicaments importants.

tracking