Actualitat estadística

Andorra la Vella elimina 1.200 persones del cens

El comú assegura que no s’havia fet cap neteja de les dades des de l’any 2011, quan ja es van eliminar un miler d’habitants

Andorra la Vella elimina 1.200 persones del censXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella preveu donar de baixa un total de 1.234 perones del cens de població. Ahir es va fer públic un edicte al BOPA amb el nom de tots els afectats, després que la corporació local no els hagi pogut localitzar, i ara disposen del termini d’un mes per presentar al·legacions. En cas contrari, la corporació procedirà d’ofici a donar-los de baixa. D’aquesta manera, les 23.002 persones que consten al registre del cens en data 31 de maig es veurien reduïdes fins a 21.768.

Segons va explicar la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, la llista s’ha elaborat després de fer diverses comprovacions que posen en evidència que es tracta d’habitants que ja no són a la parròquia. “Són persones que fa tres anys que retornen el rebut del foc i lloc, que s’ha anat al domicili al qual estan inscrites i no hi són, o persones que no han renovat el permís de residència al servei d’Immigració”, va explicar. D’aquesta manera, les dades s’aproximaran a les xifres estimades que va fer el departament d’Estadística a final de desembre, que situaven el cens de la capital en 21.428 habitants –per sota dels 22.886 que tenia registrats el comú–.

De fet, Marsol va assegurar que tenint en compte la xifra important de residents que s’hauran d’eliminar del registre, es posa en evidència que feia temps que no es revisaven les estadístiques. Segons les dades de la corporació, l’any 2011 va ser quan es va fer l’última revisió, moment en què també es van suprimir un miler de persones del cens. Un cop es donin de baixa aquest miler llarg de persones, Marsol va assegurar que “la xifra de residents serà força real pel que fa a números”, i va garantir que a partir d’ara la tasca de control “serà contínua, la Llei del cens diu que s’ha de fer i nos­altres l’aplicarem”.

Porta a porta

A més d’aclarir les dades, el comú també vol comprovar personalment si la gent que té inscrita resideix a l’adreça en la qual consta. I és que la mandatària de la capital va manifestar que sovint la gent es trasllada, sense canviar de parròquia, i no modifica les dades al comú. “Ens en vam adonar, per exemple, el dia de l’incident al roc dels Corbs. Bona part de la gent que teníem censada en aquells edificis no coincidia amb qui realment hi vivia”, va explicar, tot afegint que la voluntat és “tenir tothom censat on toca”. Per aconseguir-ho, es contractarà personal perquè aquest mateix estiu comenci a fer el porta a porta. Marsol va indicar que la tasca s’allargarà força i que s’anirà fent per zones.

El comú ha decidit emprendre aquesta mesura perquè, segons va admetre la cònsol, la situació, en el cas del roc dels Corbs, “ens va semblar preocupant, perquè si arriba a caure la pedra no hauríem sabut qui hi vivia”.

D’altra banda, avui es farà la primera reunió de la comissió del cens després de la renovació dels comuns. La cònsol de la capital, precisament, n’és la nova presidenta, i va indicar que la voluntat, un cop s’hagin posat al dia de la tasca feta fins ara, és poder potenciar l’intercanvi d’informació entre parròquies perquè les altes i baixes es comuniquin. Un treball que fa temps que ha començat però que no acaba de quallar. També es revisaran els convenis amb la resta d’institucions.

S'INCREMENTA EL NOMBRE D'HABITANTS ELS CINC PRIMERS MESOS DE L'ANY

El cens d’habitants d’algunes par­ròquies s’ha vist incrementat durant els cinc primers mesos de l’any. Així ho mostren els registres que part de les corporacions han facilitat al Diari. El creixement més important s’ha produït a la Massana, que entre el desembre i el maig ha guanyat 151 residents, passant dels 10.359 inscrits en data 31 de desembre a 10.510 a final de maig.

En el cas de Sant Julià de Lòria, el cens ha crescut de 70 persones, passant de 9.379 habitants el desembre, a 9.449 al maig. Per últim, Escaldes-Engordany és, dels comuns que han facilitat les dades, el que menys s’ha mogut. Tan sols ha guanyat nou persones. Així, va tancar el 2015 amb 14.367 inscrits i al maig passat en tenia 14.376. Pel que fa a la resta de corporacions locals, malgrat les gestions realitzades per aquest rotatiu, no van facilitar les dades actualitzades.

Amb tot, cal tenir present que avui dia es manté el ball de xifres entre les administracions locals i les dades de Govern. En l’últim balanç fet públic per Estadística, la desviació entre la població registrada pels comuns i l’estimada ascendia a 6.282 persones (8,8%), amb les parròquies de Canillo i la Massana liderant les diferències més grans.

tracking