Operatiu del govern

Màxima seguretat per al Tour amb 200 policies mobilitzats

La totalitat dels efectius estarà en servei els dies 10, 11 i 12 de juliol amb l’objectiu de garantir al màxim la seguretat ciutadana

Màxima seguretat per al Tour amb 200 policies mobilitzatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos-cents policies, la totalitat dels efectius disponibles del cos, estaran mobilitzats del 10 al 12 de juliol amb motiu de l’arribada del Tour de França a Andorra. Segons va explicar en declaracions al Diari el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, “el desplegament serà similar al d’altres ocasions assenyalades com la visita de François Hollande”. L’objectiu principal de la mobilització total dels efectius del cos és garantir la seguretat ciutadana i per aquest motiu no s’ha permès d’efectuar vacances ni descansos al personal policíac i els serveis s’han modificat per tal de garantir la seguretat dels visitants, dels professionals que acompanyen la cursa ciclista i del conjunt de la ciutadania, va informar ahir el Govern en un comunicat.

L’operatiu preveu mesures excepcionals com el reforç dels punts fronterers els dies previs a la competició. Es cobriran les dues fronteres les 24 hores del dia i s’incrementaran els controls d’entrada a Andorra. També es revisaran les clavegueres, es disposa d’un llistat amb informacions de sospitosos i es farà un control dels forans que s’allotgin en establiments del país. La seguretat també estarà garantida des de l’aire amb personal de la policia i es reforçarà la vigilància de tots els punts considerats sensibles amb motiu del pas de la prova ciclista i d’allotjaments, aparcaments i llocs d’afluència.

L’operatiu també té en compte l’alerta terrorista existent a Europa i és per això que la policia està des de fa dies en constant comunicació amb els grups antiterroristes dels països veïns i de la resta del continent.

Coordinats des de Viella

La caravana del Tour de França arribarà el diumenge 10 de juliol en una etapa que arrencarà a la localitat catalana de Viella i finalitzarà a Arcalís. La cursa entrarà al país per la frontera del riu Runer i des de la Vall d’Aran fins a Andorra hi haurà dos comandaments policials andorrans que efectuaran l’etapa sencera. Un en un vehicles dels mossos d’esquadra i l’altre en un de la gendarmeria amb la finalitat de coordinar el dispositiu un cop els ciclistes accedeixin al país.

Els agents francesos que acompanyen la cursa entraran al Principat però només faran funcions d’acompanyament, ja que és la policia andorrana qui té la responsabilitat i la competència de la seguretat en territori nacional. L’obertura i el tancament de la car­retera al pas de la cursa també el farà la policia, així com l’acompanyament dels ciclistes i de les motocicletes de la gendarmeria.

També hi haurà efectius al llarg de les carreteres per on passarà el Tour, diumenge i dimarts –el 12 de juliol, després de la jornada de descans, els ciclistes aniran des d’Escaldes-Engordany fins a la frontera del Pas de la Casa per acabar l’etapa a localitat francesa de Revel–, amb policies repartits en llocs estratègics per tal que no accedeixin a la carretera vehicles ni vianants mentre la via estigui tancada.

L’operatiu policial conviurà amb el de protecció civil que coordinarà els seus propis efectius conjuntament amb els dels SUM, els dels serveis de circulació i els dels bombers. “Es tracta d’un operatiu important, ja que s’ha de controlar la cursa i també el que no és la cursa”, va assenyalar el director del cos, Francesc Areny, que va afegir que es podria comparar al de l’etapa del Tour del 2009 o del de la Vuelta a Espanya de l’any passat.

A la Coma d’Arcalís hi haurà un centre de comandament on es tindrà accés a totes la càmeres del Tour i a les del servei de Mobilitat. Hi haurà un nombre de bombers en servei més elevat de l’habitual i estaran disponibles la totalitat dels agents del servei de circulació dels set comuns.

La carretera d’Arcalís es tancarà al trànsit el divendres i es deixarà entrar caravanes fins que s’omplin els espais lliures. No podran marxar fins que es desmunti la infraestructura del Tour.

RECOMANACIONS AL PAS DE LA PROVA

El Govern, durant el pas de la prova ciclista per Andorra, recomana no llançar objectes a la calçada durant el pas de la caravana, no creuar els carrers des del moment que el vehicle pilot talli la carretera i no estirar els braços per tocar els ciclistes, ni posar els peus a la carretera, ni apropar-se al gruix dels corredors. Recorda que els infants haurien d’anar acompanyats en tot moment d’un adult, que s’ha d’escoltar i respectar les indicacions de seguretat que doni la policia i la gendarmeria, i que s’ha d’evitar la presència de mascotes, i en cas d’existència d’animals, tenir-les en tot moment lligades i controlades.

tracking