TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Col·lectiu

Iniciativa per a l'ajuda mútua entre els padrins

La Fundació Tutelar farà un projecte de col·laboració entre els avis per no dependre de tercers

Iniciativa per a l'ajuda mútua entre els padrinsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Privada Tutelar prepara un nou programa d’ajuda mútua entre la gent gran. La iniciativa, que s’implantaria l’any vinent, preveu que diferents persones puguin complementar-se les unes amb les altres sense necessitat de tercers.

El president de l’entitat, Joan Carles Rodríguez Miñana, va donar a conèixer ahir la proposta en la qual enguany s’està “aprofundint”. Es tractarà, doncs, d’una nova fórmula que pretén ajustar-se a un increment dels casos que tutelen que preveuen que “amb l’augment de la longevitat” aniran a l’alça. El 2015, l’entitat va atendre 29 persones entre la pretutela, la tutela i la curatela, 8 vuit més que l’any anterior. “La CASS ja alertava que la despesa sanitària creixeria a mesura que la gent es fa gran i tot això també ens afecta a nosaltres, tant en quantitat com en qualitat”, assenyala Rodríguez, tot afegint que “creiem que anirà a més”. El nou projecte que es prepara per a l’any vinent, “de canvi”, dotarà “de més riquesa la persona”.

El president de la Fundació Privada Tutelar va fer aquestes declaracions durant la presentació de la memòria de l’entitat del 2015, on també es va incidir en l’augment dels assessoraments. N’hi va haver 135, la majoria per tràmits administratius (29), seguits dels procediments d’incapacitació (25) i de les disposicions testamentàries (23).

La presentació va comptar amb la presència dels patrons de l’entitat, entre els quals ja no hi ha BPA, cadira que, tal com va remarcar Rodríguez, ha agafat l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), que han fet l’aportació econòmica que realitzava l’entitat bancària, el 32% dels recursos.

En aquest sentit, Rodríguez destacava que després d’un any “complicat en molts àmbits, és molt agradable poder dir que s’ha resolt”. El president recordava que, quan va esclatar l’afer, “teníem nòmines per pagar, lloguers i amb l’ABA, que no han regatejat, ho hem arreglat”. L’entitat que agrupa els bancs del país va aportar els 54.000 euros que BPA s’havia compromès per al 2015. Paral·lelament, la fundació va demanar “ajuda” als coprínceps que van aportar, cadascun d’ells, 25.000 euros. Això, sumat al fet que “hem rebaixat la despesa, malgrat atendre més gent, reduint sous i despeses fixes, de manera que racionalitzem com correspon a una època de crisi”, ha permès a la fundació tancar l’any 2015 amb un superàvit de 43.209 euros.

100.000 bloquejats a Vall Banc

La fundació tenia un fons monetari amb 100.000 euros a BPA que ha estat traspassat a Vall Banc. Ara per ara, però, a causa de les restriccions, segueix bloquejat. “Quan es desbloquegin ja pensarem si el mantenim allà o a qualsevol altre entitat membre de l’ABA, tampoc tenim cap obligació”, va reconèixer el president.

tracking