Política

Saboya diu que “aviat” arribaran refugiats

El titular d’Exteriors es va trobar amb el seu homòleg a La Seu i van acordar com canalitzar-ne l’arribada al país

Gilbert Saboya anuncia que “aviat” arribaran refugiats al paísEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar ahir que “aviat” arribaran refugiats al país. La situació es va desbloquejar divendres passat en la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d’Urgell, quan es va reunir amb el seu homòleg espanyol, José Manuel García-Margallo. En una reunió breu, van trobar la manera de “canalitzar” l’arribada al Principat de ciutadans que fugen de la guerra des d’Espanya. Un país que en les darreres setmanes ha incrementat el ritme de recepcions.

Saboya va assenyalar que molt aviat hi haurà novetats i que Govern les anunciarà. Això sí, es va mostrar prudent sobre quin nombre de persones arribaran. Al setembre passat, el cap de Govern, Toni Martí, es va comprometre a acollir-ne vint. Falta veure si arribarien tots a la vegada o de manera esglaonada. En aquest sentit, Andorra està a expenses del govern espanyol, ja que haurà de ser el país veí qui esculli quines persones deriva cap al Principat.

Un altre escull que haurà de salvar Andorra és el de l’encaix jurídic dels refugiats. Una opció seria a través d’un permís de residència, que podria estar vinculat a donar una feina a aquestes persones. Fa unes setmanes, la Secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega, ja va explicar que l’executiu treballa per proporcionar “un estatut equivalent al del refugiat”. Descar­rega també havia avançat que se’ls garantiria “des del moment zero” l’allotjament, la manutenció, l’educació i la sanitat.

Pel que fa a l’acolliment dels refugiats, Saboya es mostra convençut que es trobaran solucions amb facilitat, ja que “les ONG ajudaran”. En aquest sentit, creu que la dimensió reduïda del país és un punt a favor.

tracking