agricultura

La llengua blava, la patologia animal que més preocupa a la zona del Pirineu

Autoritats d’Andorra, Espanya i França aborden els problemes del sector ramader i agrícola

La llengua blava, la patologia animal que més preocupa a la zona del PirineuSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quarantena de tècnics de les administracions andorranes, espanyoles i franceses del sector ramader i agrícola es reuneixen des d’ahir fins avui a Ordino en la 56a reunió hispanofrancesa d’higiene i sanitat animal i vegetal. Una de les preocupacions de les tres administracions és la vacunació de la llengua blava, una malaltia que afecta animals ovins i bovins. “França té una problemàtica, Espanya en té una altra i nosaltres de moment no tenim casos clínics”, va explicar Landry Riba, el director del departament d’Agricultura. Aquesta malaltia, va exposar Riba, no té unes conseqüències importants per a la salut de l’animal, però sí en la seva comercialització.

A la trobada també es van abordar les plagues que es poden donar en els conreus, una qüestió de la qual Andorra està exempta. “Majoritàriament la nostra producció és de tabac, farratge o les patates, que no són cultius gaire propensos a patir plagues”, va argumentar Riba.

Andorra és el primer cop que organitza aquestes trobades que es van començar a realitzar fa cinquanta anys entre Espanya i França per resoldre problemes fronterers. “Hi ha moviments d’animals a través del Pirineu i aquests moviments generaven problemes”, va explicar Valentín Almansa, director general de la producció agrària del ministeri d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient d’Espanya. Fa quinze anys s’hi va adherir Andorra, que és el primer cop que l’organitza.

La trobada serveix per compatir experiències i consensuar mesures entre les administracions. “El que fem és articular una veu conjunta en l’àmbit geogràfic, en l’àmbit del Pirineu”, va dir Riba.

SEGUIRÀ LA VENDA DE TRUMFA

El Govern va assegurar ahir que tot i la crisi que ha patit la cooperativa de trumfa Sabors i Aromes, la venda d’aquesta varietat de patata continuarà. “El que veiem a títol individual és que sí que s’estan declarant parcel·les de cultiu i per tant la situació no és pas que Andorra deixarà de produir trumfes, sinó que la iniciativa que havia de federar la venda agrupada no prosperarà”, va destacar ahir Landry Riba. En aquest sentit, va indicar que s’ha obert el període de declaració obligatori del registre d’explotacions, que hi ha productors que han registrat parcel·les d’aquest cultiu i que existeixen iniciatives privades que estan funcionant bé.

“És una llàstima que tot plegat, que aquesta iniciativa col·lectiva no hagi pogut prosperar”, va lamentar Riba.

tracking