Consell General

L'Agència Tributària ha obert 257 expedients

La meitat han estat per irregularitats en l’IGI i ha ingressat 663.000 euros en multes

L'Agència Tributària ha obert 257 expedientsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’inspeccions de l’Agència Tributària ha obert 257 expedients des que va entrar en funcionament el 2014. Segons va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, pràcticament la meitat han estat per irregularitats en l’IGI. Dels dossiers ja resolts, 205, s’han imposat sancions per 663.000 euros.

Cinca va fer balanç a preguntes del conseller general del PS Pere López. Va explicar que amb l’entrada en funcionament s’han pogut regularitzar quotes per un import de 2,2 milions d’euros, que ha suposat un recàrrec de 74.000. López va qüestionar el funcionament del departament i “la càrrega de feina” del seu director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, en ser també el president de l’AREB. El titular de Finances, però, va assegurar que “ha dedicat tot el temps que ha calgut a l’agència”. Sí que va reconèixer, però, la “falta de recursos humans”, especialment “de cara a l’atenció al públic amb l’augment dels obligats tributaris amb l’entrada en vigor de l’IRPF”. Així, va avançar la creació de sis places per a aquest departament.

Reduccions per als autònoms

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar ahir que la CASS ha encarregat un estudi “econòmic i jurídic” amb l’objectiu de buscar sistemes alternatius per a la cotització dels treballadors per compte propi, “que permeti establir el percentatge en funció dels ingressos o del sou mitjà del sector”. L’estudi hauria d’estar enllestit la tardor vinent.

A preguntes del conseller general d’SDP Víctor Naudi sobre la necessitat d’alleugerir les càrregues per als autònoms i després del darrer augment de les cotitzacions, el ministre va explicar que la CASS “no disposa dels ingressos dels empleats per compte propi, situació que fa difícil establir un sistema. No podem fer-ho per sectors”. Va posar com a exemple el financer, “on s’englobaria d’un banquer a una petita gestoria, que, evidentment, no tenen els mateixos ingressos”.

Malgrat la voluntat de buscar una alternativa al sistema de cotització per als autònoms, Espot va recordar que en el sistema actual ja existeixen reduccions en determinats supòsits. 1.962 autònoms van gaudir-ne l’any passat. Així, 260 haurien pagat el 75% de la quota, 1.406 el 50% i 296 el 25%.

Reduccions en les factures

D’altra banda, el ministre de Finances va assegurar que en els primers cinc mesos del 2016 Govern va pagar amb un termini d’entre 52 i 63 dies els proveïdors, una xifra propera als 60 dies que marca la llei. Ho va afirmar en resposta a una pregunta del conseller liberal Jordi Gallardo, després que en la darrera enquesta de conjuntura elaborada per la Cambra de Comerç els empresaris denunciessin retards en els cobraments dels treballs elaborats per a l’administració.

Cinca va separar les factures en funció del recorregut que fan a Govern. Les que van aixecar més polèmica són les que fan referència a obra pública, ja que tal com va apuntar el ministre, “el circuit és diferent perquè hi ha més certificacions externes, i fins que no arriben a Finances poden passar 30 dies”. De tota manera, tal com va reconèixer Cinca, aquest allargament en el procés no apareix reflectit en les dades que va donar. Per tal de rebaixar els terminis de pagament, va anunciar que “s’està mirant d’incloure modificacions en el sistema informàtic”, i també s’estudia la possibilitat de crear “una extranet” per tal que el prestador del servei pugui veure en quin moment del procediment es troba la factura.

ALTRES QÜESTIONS

Disputa per la benzine­ra. La construcció d’una estació de servei a la Margineda, molt a prop del pont romànic, va causar una picabaralla entre Pere López, i el cap de Govern, Toni Martí. El conseller general va qualificar de “patètic” que culpés de tots els mals l’antic Go-vern del PS, i Martí li va res­pondre que tingués “més cintura política”.

L’estació de busos començarà a funcionar al desembre i al juliol es traurà a concurs la concessió. L’adjudicatària es farà càrrec del manteniment.

El pla Engega ha atorgat 158 ajuts, 93 dels quals a empreses. El ministre de Transports, Jordi Alcobé, va assegurar que malgrat hi hagi concessionaris els parti-culars que adquireixin els vehicles veuran repercutida l’ajuda en el cost.

La planta de Soldeu de cogeneració d’energia no té un estudi de perillositat per l’ús de gas liquat, segons va reconèixer la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, tot i assegurar que “la planta compleix la normativa”. La instal·lació es podrà connectar, d’entrada, a 17 edificis de la població quan estigui enllestida a la tardor.

Liberals demana incorporar dos nous membres al consell d’administració d’Andorra Turisme, que siguin nomenats pel Consell Gene-ral per tal d’augmentar la “transparència” de la socie­tat, segons va assenyalar el conseller Carles Naudi.

El correu de l’IGI. El mi-nistre de Finances, Jordi Cinca, va justificar l’enviament massiu d’un correu electrònic als beneficiaris de l’IGI per “un error humà”.

Andorra a Taula. El ministre de Turisme, Francesc Camp, va justificar la supressió de l’edició del maig per concentrar els esforços en una d’única al novembre.

tracking