Telefonia mòbil

Rebaixa de les tarifes en itinerància a l'estranger

Els 27.000 clients d’Andorra Telecom que fan servir el mòbil a l’estranger pagaran 60 cèntims pel primer minut de trucada, 35 menys que ara

Rebaixa de les tarifes en itinerància a l'estranger

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tarifes en itinerància que paguen els 27.000 clients d’Andorra Telecom que utilitzen el telèfon mòbil fora del país canviaran a partir de l’1 de juliol. Després de les negociacions que la compa­nyia ha mantingut amb operadors europeus de 25 països, els preus han patit una modificació a la baixa, concretament del 37% en el cas de les trucades que es fan des de la majoria d’estats europeus cap a Andorra. D’aquesta manera, l’usuari amb targeta Mobiland que estigui fora del país passarà de pagar 95 cèntims el primer minut de la telefonada –que és de 60 a partir del segon– a abonar-ne 60 el primer i 35 després tant per trucar a Andorra com per fer-ho al país visitat.

Pel que fa a l’establiment de trucada, serà de 25 cèntims, deu menys que actualment. En el cas de les trucades rebudes, el cost es rebaixa cinc cèntims, fins als 35, mentre que els missatges SMS valdran 20 cèntims (ara en valen 28). Fer una trucada internacional costarà 90 cèntims el minut si l’emissor i el destinatari viuen en algun dels països inclosos a l’acord per les noves tarifes, que són un total de 25: la majoria d’estats membres de la UE –menys Letònia, Lituània, Xipre, Croàcia, Eslovènia i Estònia– més Mònaco, Noruega i Suïssa. Si no, en costarà 1,70. De fet, el 93% de ciutadans que fa ús de la itinerància ho fa des d’Espanya, França i Portugal. Per altra banda, fer una trucada a Andorra des d’algun país de la resta del món costarà 1,5 euros el minut i trucar al país visitat valdrà un euro, mentre que un megabyte de dades valdrà deu euros.

Les tarifes que experimenten una baixada més accentuada són les de dades mòbils, ja que ara per ara el que paga un client d’Andorra Telecom per gigabyte a l’estranger són 950 euros. A partir de l’1 de juliol passarà a pagar-ne 50 (de 95 cèntims el megabyte a 5, ja que un GB són 1.024 MB). Això suposa una reducció del 95% per fer ús de les dades mòbils. En la roda de premsa que va realitzar ahir Andorra Telecom per informar de les noves tarifes, el director de negociació estratègica, Carles Casadevall, va anunciar que els primers 50 megabytes d’Internet fora d’Andorra seran gratuïts durant els mesos de juliol i agost als estats europeus concernits (és a dir, 2,5 euros). A més, va fer una crida als ciutadans perquè activin la itinerància de dades a través d’una telefonada al 115, ja que el 90% dels clients no la tenen activada quan surten fora. Segons va dir, “amb aquesta nova tarifa ja no caldrà apagar la itinerància de dades a Europa”. Casadevall va palesar que “els andorrans tenen una necessitat molt alta de connectivitat fora d’Andorra” i va posar de manifest que l’any passat el consum de dades en itinerància va augmentar un cent per cent.

Reduir l’ús de la doble targeta

Un dels objectius que vol aconseguir la companyia amb la rebaixa de tarifes és que el nombre de ciutadans que utilitzen dues targetes minvi. Es tracta d’una pràctica habitual en el cas d’aquells residents que viatgen a altres països i no poden fer front als elevats costos del servei d’itinerància. Andorra Telecom vol que aquests ciutadans activin la itinerància i es desprenguin de la targeta estrangera. “Esperem que la gent que marxa un o dos cops al mes no hagi de fer servir la targeta”, va concloure.

Un altre dels propòsits de la parapública és que es multipliqui el consum de dades dels residents que viatgen a l’exterior i que això suavitzi el que es perdrà d’ingressos a través del roaming, que l’any passat va ser de 44 milions –la meitat de la facturació total–. “Hi haurà una part de desingrés claríssima”, va admetre Casadevall, que no va saber dir “exactament quant”. Amb tot, va avançar que espera que l’augment de la despesa, que va estimar en “el doble o el triple”, “compensi” part de la davallada. Així, tot i que “els ingressos del roaming baixaran segur”, la companyia pretén que “el període de decreixement sigui llarg”, és a dir, que duri anys, i que el consum augmenti, a banda de diversificar el negoci.

A més d’intentar que el resident no apagui la itinerància de dades quan surt del Principat, una altra de les maneres serà aconseguir que el visitant que arriba a Andorra en faci ús. “L’objectiu és que el turista no tingui la sensació que no pot fer servir les dades”, va manifestar.

tracking