Lladres, sí. Pink Panthers, noFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia no en tenia cap dubte. Els dos autors materials del robatori a la joieria l’Art d’Or de l’avinguda Meritxell el novembre del 2014 i els dos còmplices de l’atracament, els quatre de nacionalitat sèrbia, eren membres dels Pink Panthers. Una xarxa internacional de lladres de joies formada majoritàriament per ciutadans del país balcànic que ha protagonitzat atracaments sonats i als quals es considera responsables des de la seva creació l’any 1999 de prop de 350 robatoris. És per això que el ministeri públic a més d’acusar els dos autors de l’atracament de robatori amb arma o mitjà perillós, els imputava un delicte d’associació il·lícita. El mateix que va fer amb els altres dos processats, una parella resident a Catalunya, als quals acusava de còmplices de l’atracament i de formar part de la mateixa banda. Per als dos primers demanava al Tribunal de Corts una pena de nou anys de presó ferma i l’expulsió definitiva del Principat. Per al matrimoni, la petició de pena de presó es reduïa als sis anys i mantenia l’expulsió definitiva del país.

Corts, però, no ha considerat provat la seva pertinença als Pink Panthers i ha reduït en la pena dictada la petició de la fiscalia. A les dues persones que van entrar a la joieria i la van atracar esgrimint una pistola de joguina els ha condemnat a quatre anys i mig de presó ferma. Per als seus còmplices, la pena és de dos anys i mig d’internament. Els dos primers són en presó provisional des del novembre del 2014 i la parella està internada a la Comella des de l’abril de l’any passat. Tots quatre, un cop compleixin la pena de presó, no podran entrar al país en un període de vint anys. També hauran de pagar, de manera solidària, 100.000 euros, el cost del botí que es van endur de la joieria.

Els fets van passar el matí del 8 de novembre del 2014, quan els dos joves serbis sentenciats com a autors materials de l’atracament, que havien arribat feia uns dies al país procedents de Catalunya, van entrar a punta de pistola a la joieria. S’hi van estar cinc minuts. Mentre un arreplegava les joies, l’altre amenaçava amb l’arma de plàstic les dues treballadores de l’establiment. Un d’ells, el que va agafar el botí, es va fer un profund tall a la mà deixant un rastre de sang fins on tenien aparcat un cotxe amb què van fugir del carrer Fiter i Rossell a la urbanització Comella Parc. Allà van iniciar un intent de fugida a Espanya per la muntanya que es va acabar el 10 de novembre, quan van ser detinguts per la policia a 200 metres de la frontera quan ja s’havien desfet del botí.

Els magistrats no han tingut en compte la petició d’absolució de l’advocat del matrimoni que va negar en tot moment haver donat suport logístic als dos atracadors. La fiscalia va considerar provat que van portar fins a Andorra un cotxe de la seva propietat per facilitar la fugida dels dos lladres. També, segons el ministeri públic, els van portar menjar. En el judici, el lletrat va intentar demostrar que la parella l’únic que havia fet havia estat vendre el vehicle a una tercera persona, que seria la que el va facilitar als atracadors, malgrat que no el van poder fer servir. Els quatre acusats van negar formar part de cap banda i menys dels Pink Panthers.

IMPRUDÈNCIA DEL SUPERIOR

La sentència del Tribunal de Corts evidencia, segons els advocats dels processats, un canvi en la manera de fer dels magistrats a l’hora de dictar condemnes relatives a l’associació il·lícita. I ho fa després que el Superior hagi rectificat sentències anteriors en què s’havien dictat condemnes en primera instància per aquests delictes. El Superior ha deixat clar diverses vegades quins són els condicionants a complir per considerar una associació il·lícita.

tracking