Sant Julià de Lôria

L''afer Naturlandia' divideix l'equip de Laurèdia en Comú

Una part dels consellers de Laurèdia en Comú s’oposa a la política de Josep Vila de mantenir el mateix equip directiu del parc

L''afer Naturlandia' divideix l'equip de Laurèdia en ComúFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria comunal de Laurèdia en Comú va protagonitzar una tensa reunió la setmana passada amb Naturlandia i la inacció del cònsol major com a teló de fons. Una part dels consellers de la plataforma van discrepar obertament amb el posicionament de Josep Vila. Les diferències arriben fonamentalment per dues bandes. La primera, i més important, és Naturlandia. El cònsol va defensar públicament dins de la reunió la tasca que ha fet l’equip directiu del parc i el seu director, Enric Ordóñez.

Per Vila, segons fonts properes a la reunió de la plataforma, Ordóñez ha aconseguit portar més clientela i la seva tasca ha de ser considerada positiva en conjunt. El cònsol és partidari de mantenir-lo en el càrrec i que sigui l’home encarregat de gestionar la reforma del parc. En aquest sentit, segons les mateixes fonts, Vila hauria deixat clar que els canvis a Naturlandia s’han de decidir sobre la base de l’auditoria econòmica i de gestió del parc que està encarregada. Serà amb aquesta anàlisi a la mà quan s’haurà de decidir, en la línia de les recomanacions, què s’ha de variar a Naturlandia. Pel cònsol, els problemes que pugui tenir el parc són de concepció estructural i no derivats de la gestió que ha fet Ordóñez. Li valora especialment, segons les mateixes fonts, que hagi estat capaç d’atreure un nombre molt més important de clients encara que cada any hagi estat perdent entre 1,5 i 2 milions d’euros.

Una gestió discutida

Una part dels consellers comunals no entenen per què el cònsol major s’entesta a defensar el director que ha portat Naturlandia a la fallida tècnica en què es troba i que, de rebot, ha arrossegat el comú a una situació límit d’endeutament. Tenint en compte que durant la gestió d’Ordóñez, iniciada el 2012, el forat a Camp­rabassa no ha parat de reproduir-se, els discrepants entenen que hauria d’haver estat rellevat immediatament i confiar en un nou equip directiu. Els crítics recorden que Ordóñez era un home de confiança de l’anterior cònsol menor, Manel Torrentallé, i que es mostrava manifestament afí a Unió Laurediana. I van recordar al cònsol que no tan sols la seva gestió econòmica ha estat desastrosa si es miren els números, sinó que també s’han viscut episodis com la infracció tècnica que va obligar a tenir aturat el Tobotronc a mitjan any passat. Quan va tenir lloc aquell incident, segons consellers comunals, l’anterior cònsol major, Montserrat Gil, va apostar per acomiadar-lo, però no es va dur a terme perquè s’estava a final de mandat. Tant des d’UL, segons les mateixes fonts, com des de Laurèdia en Comú es donava per fet que un cop acabat el contracte no se’l renovaria. Però li va ser renovat per a sis mesos amb generalitzada sorpresa dins del comú.

Els crítics han demanat obertament a Vila que liquidi la relació laboral amb el director. I així li va ser tramesa la petició durant la reunió de la setmana passada. Vila, però, els va deixar clar que aquesta no és l’opció que ha previst, a menys que l’auditoria sobre el parc mostrés alguna acció que fos mereixedora de la rescissió del contracte.

El segon gran tema de discrepància fa referència a la inacció durant els primers sis mesos de mandat. Els crítics es van lamentar de la passivitat de Vila deixant que els mesos passin sense fer res quan la parròquia es troba en un moment econòmic crític. No comparteixen la teoria del cònsol de no fer res sense tenir l’auditoria que indiqui quina va ser l’herència rebuda a final del 2015. Defensen que fa mesos que s’hauria d’haver explicat al poble que el deute deixat per UL farà superar el límit màxim permès per a la legislació.

31.000 EUROS DE COP I 4.000 AL MES

Enric Ordóñez era el màxim responsable de la consultoria catalana T3 Think Tank. L’empresa va ser contractada per fer un estudi per aconseguir la viabilitat econòmica de Naturlandia. El comú el 2012 va pagar 31.000 euros per aquest treball a l’empresa d’Ordóñez i seguidament va fer un contracte al mateix Ordóñez com a director de projectes de Naturlandia amb un sou de quatre mil euros mensuals. L’oposició comunal de la legislatura passada (ara a la majoria) va criticar obertament aquesta situació, entenent que des del 2012 la situació del parc ha empitjorat molt.

tracking