Justícia

Tipificació del delicte de tràfic d'influències

Es podran jutjar casos de corrupció activa fora del país si hi està implicat un funcionari andorrà

Tipificació del delicte de tràfic d'influènciesFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar ahir una sèrie de canvis al Codi Penal per donar compliment a les recomanacions del Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa, per una banda, i per endurir les penes en casos d’amenaces de mort reiterades o amb armes, de l’altra. El nou text, que en breu serà tramès al Consell General per la seva posterior aprovació, tipificarà el delicte de tràfic d’influències per fer-lo extensiu a batlles i magistrats. Les modificacions introduïdes també atorgaran als tribunals andorrans la competència per jutjar els autors de delictes de corrupció activa quan les conductes no tinguin lloc al Principat però hi hagi implicada alguna autoritat o funcionari andorrans.

Es tracta d’uns canvis, va explicar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que permetran “continuar adaptant la nostra legislació als estàndards internacionals en matèria de lluita contra la corrupció”. Unes modificacions, va afegir, que “són recurrents”. El ministre va recordar que les properes seran les vinculades als compromisos i recomanacions del Moneyval, vinculades a aspectes de lluita contra el blanqueig de diner, “de cara a preparar la cinquena avaluació d’Andorra”.

Els canvis en el Codi Penal aprovats pel Govern inclouen la modificació de les penes relatives a les amenaces de mort no condicionals fetes de manera reiterada o amb arma. Com ja va anunciar el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, la setmana passada, aquest delicte passarà a ser considerat major, el que implicarà penes de presó superiors als dos anys. Unes modificacions que s’han fet després del cas del policia Francesc Troguet, condemnat per disparar quatre trets contra el despatx central del cos d’ordre a tres anys i tres mesos de presó condicional qualificada a sotmetre’s a un tractament mental.

La principal càrrega de la pena va ser per un delicte major de tinença d’arma prohibida. També va ser condemnat per quatre delictes menors d’amenaces de mort amb arma. “Aquest canvi està molt vinculat amb els fets que van ocórrer ara fa uns mesos amb la implicació d’un agent de policia que ens van fer percebre que calia endurir aquest tipus de delicte”, va dir Cinca.

Per últim, el Codi Penal també es modificarà per donar compliments a compromisos adquirits per Andorra en signar l’acord monetari per salvaguardar l’euro. Concretament, s’eleven les penes previstes per al delicte de posada en circulació de moneda inautèntica i per al delicte de recepció, importació, exportació, transport, transmissió o possessió d’aquesta moneda amb la finalitat de posar-la en circulació.

tracking