Codi penal

Govern vol elevar a delicte major les amenaces de mort reiterades

El projecte de modificació de la llei dóna resposta a la situació viscuda el mes de febrer, quan un agent va disparar trets contra el despatx de la policia

Jordi CincaM. B. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres ha aprovat avuiel projecte de llei de modificació del Codi Penal que té com a objectiuelevara delicte major les amenaces de mort reiterades o amb arma per tal d’endurir-ne les penes.La modificació aprovada, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, dóna resposta a la situació viscuda el mes de febrer, quan un agent va disparar trets contra el despatx de la Policia. En aquella ocasió, l’autor dels fets va ser condemnat per quatre delictes menors d’amenaces no condicionals amb l’agreujant per ser funcionari o autoritat i estar en exercici del seu càrrec, i per un delicte major de tinença d’arma il·legal.

Des del Govern es va considerar que calia endurir les penes en aquestes situacions, i per aquest motiu s’ha decidit fer aquesta modificació al Codi Penal. Així, s’eleven les penes aplicables a les amenaces no condicionals, quan es tracta d’amenaces de mort i estan fetes reiteradament, o quan són amenaces amb arma o algun mitjà que doni a entendre una fermesa en la intenció, de manera que en aquests casos esdevinguin un delicte major.

El text aprovat al Consell de Ministres té per objectiu, també, adaptar-se a les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) adaptant la legislació als estàndards internacionals en matèria de lluita contra la corrupció, tal com ha explicat l'executiu.A més, per complir amb els compromisos assumits en virtut de l’Acord Monetari amb la Unió Europea, s’adapta la legislació per garantir la protecció de l’euro i de qualsevol moneda autoritzada, amb mesures penals efectives i adequades.

Així, entre les modificacions introduïdes, s’atorga als tribunals andorrans la competència per jutjar els autors de corrupció activa quan les conductes no tenen lloc al Principat però hi ha implicats una autoritat o un funcionari andorrà.El text també tipifica el delicte de tràfic d’influències i el fa extensiu als batlles i magistrats.

Pel que fa a la protecció de la moneda, s’eleven les penes previstes per al delicte de posada en circulació de la moneda inautèntica i per al delicte de recepció, importació, exportació, transport, transmissió o possessió d’aquesta moneda, amb la finalitat de posar-la en circulació. També es contemplen, així, els actes preparatoris vinculats amb la falsedat de moneda punibles, afegint a la llista d’elements la fabricació, cessió, venda i possessió dels quals està prohibida, els elements de seguretat com ara hologrames, marques d’aigua o altres components de la moneda que serveixin per protegir-la contra la falsificació.

Aquest projecte de llei s’entrarà a tràmit parlamentari en els propers dies.

tracking