Reportatge

Com a casa des de la distància

Malgrat estar lluny de casa mantenen les tradicions el més vives possible. A més, amb un nivell qualitatiu alt

Com a casa des de la distànciaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat estar lluny de casa mantenen les tradicions el més vives possible. A més, amb un nivell qualitatiu alt. El grup de folklore de l’Associació Cultural dels Resident do Alto Minho a Andorra van oferir ahir a la tarda a Illa Carlemany una mostra dels balls populars d’aquesta regió septentrional de Portugal, dins dels actes per commemorar el dia de Portugal que se celebrarà el proper divendres. Durant una hora van actuar davant de més d’un centenar de persones, entre curiosos, familiars i residents d’aquest país.

Puntuals a les quatre de la tarda els vora 35 membres del grup folklòric van aparèixer a la plaça del centre comercial amb els vestits tradicionals. Ells, amb faixa, barret, camisa i alguns amb esclops. Elles, amb mantellina i faldilla llarga com a principals elements. I de totes les edats. Encapçalats per la bandera de l’associació, l’andorrana i la portuguesa, van entrar a ritme de cançons típiques amb una banda amb acordions, un ukelele, triangle, castanyoles, pandereta i altres instruments de percussió.

En total van oferir una desena de peces i a la penúltima van convidar el públic a sumar-s’hi i van tenir èxit, ja que van arribar a ser, globalment, una cinquantena de dansaires.

“Som d’una regió al costat de Galícia i fa vint anys que som a Andor­ra”, va explicar Joaquim Gonçalves, “l’assajador” del grup. Van interpretar i ballar peces típiques de diferents gèneres, com les chulas, les vidas o les canas verdes.

El nivell interpretatiu de la formació els permet girar per diferents països. Ahir a Andorra, la setmana que ve a Montpeller i al juliol i agost a la seva terra d’origen.

Més actes

A banda, durant el cap de setmana es van realitzar altres activitats. Ahir al matí hi va haver una degustació de cafès i, paral·lelament, una mostra de productes de l’Associació Penya Encarnada d’Andorra i de la Casa de Portugal.

Dissabte també es van fer balls. A càrrec del Grup Recchia Danza i que va aplegar centenars d’espectadors al centre comercial. Per tot plegat, el cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva, es va mostrar molt satisfet per la rebuda social a la iniciativa. “Ha anat tot molt bé fins ara, esperem que els actes d’aquesta setmana segueixin igual”, va incidir. Les activitats es tancaran aquest dijous, amb un sopar de gala elaborat amb productes portuguesos i una actuació de fado.

tracking