Problema Financer

Sant Julià demana ajuda al Govern pel deute comunal

La situació econòmica de la parròquia és molt greu perquè s’hauria superat el límit màxim de deute i no hi ha vies d’ingressos alternatius

Sant Julià demana ajuda al Govern pel deute comunalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El toc d’alerta el va donar Jordi Cinca en el discurs del cinquè aniversari del naixement de Demòcrates per Andorra. “Ajudarem Sant Julià a sortir del pou”, va afirmar el ministre de Finances. Aquesta frase deriva de la greu situació del comú lauredià en l’àmbit econòmic i que Cinca, igual que Toni Martí, coneix de primera mà després que el cònsol, Josep Vila, mantingués una reunió amb ells fa un parell de setmanes. El grau exacte del problema no es coneix perquè encara no s’ha tancat l’auditoria del comú, especialment perquè en els últims mesos no han parat de sortir a la llum nous impagats i reclamacions d’empreses i proveïdors respecte a Naturlandia. El cònsol calcula que durant aquest mes s’haurà acabar finalment l’auditoria i llavors farà un exposat públic de quin és l’escenari econòmic que han heretat d’Unió Laurediana.

Encara que els números no estan tancats ja es dóna per fet que al tancament de l’any passat s’haurà superat el límit màxim d’endeutament, que és equivalent a dues vegades els ingressos que té la parròquia. Aquest és un problema molt important perquè la legislació actual estableix que quan una parròquia supera el límit d’endeutament el Govern ha d’aplicar una sanció consistent a deixar bloquejades les transferències fins que la situació es normalitzi. Vila va transmetre a Martí i Cinca que l’únic que no pot fer Govern és bloquejar les transferències perquè això significaria abocar el comú al tancament. El cònsol va incidir que l’executiu ha de treballar amb solucions que puguin donar sortida a un pla de viabilitat perquè la parròquia pugui anar reduint el deute.

L'exemple de la massana

L’únic precedent que ha tingut lloc fins ara de sobrepassar el límit d’endeutament comunal ha estat en el cas de la Massana. Són situacions similars i al mateix temps molt diferents, segons han explicat fonts lauredianes. Són similars perquè els dos comuns s’han vist arrossegats a superar el nivell màxim d’endeutament pels dèficits d’instal·lacions públiques: Pal-Arinsal i Naturlandia. La diferència substancial, però, és que Pal-Arinsal tenia viabilitat a partir d’un pla de reorganització del deute (on va col·laborar la banca), mentre que Naturlandia es troba en una situació de dèficit perenne.

Govern ha fet saber al comú lauredià que està disposat a ajudar perquè es pugui trobar una sortida alternativa. Des de l’executiu demòcrata són perfectament conscients que no es pot aplicar de forma estricta i directa la legislació actual perquè tallar les transferències significa matar la parròquia. Govern es troba en espera que el comú li faci saber quina és la situació exacta. Tant respecte a quin és l’excés de deute com de quin tipus és (curt o llarg termini) i si el problema afecta només Naturlandia o està estès a d’altres àrees comunals.

Una vegada s’hagi rebut la informació de l’auditoria amb els números finals, l’executiu s’hauria compromès, en la línia del que ja va avançar ahir Cinca, a treballar amb el comú per a un pla de viabilitat de la parròquia. Tant des de l’executiu, com des dels demòcrates, com des d’alguns consellers parroquials existeix un evident descontentament amb la forma com han estat treballant fins ara els cònsols lauredians. Entenen des de tots aquests fronts que ha estat un error greu passar-se mig any sense explicar absolutament res del que hi havia. Es considera que el comú hauria d’haver fet un dibuix força ràpid de quina era l’herència que rebia de Montserrat Gil i Manel Torrentallé perquè deixant passar els mesos ha aconseguit que part de culpa de com es troba el comú sigui imputable a Laurèdia en Comú.

IGUAL QUE EL CAS DE LA MASSANA

Fonts del comú de Sant Julià van apuntar que des de la corporació es considera que si l’executiu va actuar per ajudar el comú de la Massana en el cas del deute d’EMAP, també hauria d’actuar ara si Sant Julià es troba en una situació delicada pel que fa al sostre d’endeutament. No obstant això, les mateixes fonts van indicar que se segueix en espera dels resultats de l’auditoria de Naturlandia per poder tancar el pressupost i els comptes del 2015 del comú. En aquest sentit, es treballa per poder ajustar al màxim les despeses i evitar superar el sostre d’endeutament.

tracking