Reportatge

Cap a un model nou

L’experta en gestió sanitària Núria Mas va defensar que la clau per fer un sistema mèdic més eficient econòmicament no és reduir la despesa sinó augmentar la qualitat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És la pregunta que porta de corcoll a CASS, SAAS, ministeri de Salut, metges i també, és clar, contribuents. Com fer que el sistema sanitari sigui econòmicament sostenible sense perdre qualitat en l’atenció mèdica? La resposta evidentment no és senzilla, però ahir l’experta en gestió sanitària i professora d’economia a la prestigiosa escola IESE de Barcelona, Núria Mas, hi va posar una mica de llum. Va ser en una conferència a la seu de Crèdit Andorrà davant d’un centenar de persones, amb predomini de professionals de la medicina i la presència de consellers generals i el mateix ministre del ram.

Mas va basar la seva intervenció en el concepte de Triple Fita, que consisteix a millorar la salut per a la població, la cura del pacient i baixar els costos per càpita. La clau de volta que, tal com va exemplificar, busquen diferents països arreu del món amb mètodes i tècniques diferents. Va exposar, però, aquelles que s’encaminen cap a la Triple Fita. Inicialment va apuntar que en els darrers anys hi ha hagut una sèrie de canvis socials, econòmics i mèdics que obliguen a repensar el sistema, com ara pressions financeres estructurals o dificultats a causa de la complexitat en la gestió dels avenços científics.

Per l’experta, per assolir l’objectiu, “no s’ha de començar reduint la despesa, sinó oferint una millor salut pública i una millor cura del pacient”. La seva teoria defensa que uns ciutadans més sans i més informats van menys al metge i, per tant, no gasten tants recursos. Fins i tot, va anar més enllà i va qüestionar la realització de moltes proves de diagnosi, ja que “fer menys tests potser no és dolent, sinó que allò important és la salut”. Per tant es va mostrar partidària “d’alliberar coses del sistema que no necessitem i reorientar-los”, per exemple, cap a tractaments a casa.

Cap a un model nou

tracking