Ocupació

El nombre de treballadors de la construcció frega mínims

Des de l’Acoda esperen que el segon trimestre es reverteixi la situació

El nombre de treballadors de la construcció frega mínimsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de treballadors al sector de la construcció no repunta. Segons va fer públic ahir el departament d’Estadística, el mes de febrer es va registrar el tercer mes consecutiu de descens i es va arribar a 2.684 empleats. És la xifra més baixa des de l’abril de l’any passat. Tenint en compte les mitjanes anuals, el 2016 va camí de batre el registre més baix dels darrers 30 anys.

Des de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), el gerent, Víctor Filloy, hi treu ferro i considera que les dades del febrer “no són gaire significatives”, però reconeix la tendència descendent. “Semblava que a’últim trimestre de l’any passat hi havia certa estabilitat”, reflexiona, a la vegada que indica que “ens passa sovint que el primer o segon trimestre hi ha una davallada en el nombre de treballadors”. Filloy ho atribueix al fet que “l’obra pública encara no ha començat perquè no estan aprovats els pressupostos del Govern i d’alguns comuns”. Això fa que “el pla Renova no estigui activat fins al març o l’abril”, i apunta que “són mesos que els motors estan una mica aturats”. Tot i això, valora “l’estabilitat” que s’ha obtingut en els darrers anys, una vegada aturada la caiguda causada per la crisi.

Millors xifres globals

Pel que fa al total d’assalariats, al febrer es va arribar als 38.229, una quantitat superior en un 1,7% als 37.596 del mateix mes del 2015. Les xifres també milloren la mitjana anual dels períodes 2014-2015 i 2015-2016 en més de 2.000 persones en ambdós casos. Un resultat que s’explica pel fet que al febrer encara hi ha els temporers d’hivern en els sectors de l’hoteleria i “d’altres activitats socials i de serveis prestats a la comunitat”, segons els paràmetres del departament. El volum de professionals que formen part d’aquests dos segments acostuma a baixar a partir de la primavera i no repunta fins al novembre o desembre següents.

El sector del “comerç i reparació de vehicles de motor” segueix sent el que compta amb més assalariats, 8.669 al febrer, quasi tants com fa un any, quan n’hi havia 8.692.

tracking