Economia

El comerç reclama més facilitats per vendre per Internet

El fet de no pertànyer a la Unió Europea comporta que els productes hagin de passar per la duana, que els encareix respecte als competidors dels estats veïns

El comerç reclama més facilitats per vendre per InternetFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Internet és un gran potencial perquè els comerciants puguin vendre els seus productes tant dins com fora del país, però en el camí es troben alguns entrebancs, van explicar al Diari. Segons van coincidir tots els entrevistats, el problema principal és que a la Unió Europea regeix el lliure mercat, mentre que Andorra, com que és un altre país, no es beneficia dels avantatges que això comporta. “Tens una duana amb totes les consideracions fiscals que comporta”, ressalta Pilar Escaler, directora de la Cambra de Comerç. Per això, diu, molts negocis encara veuen la venda per Internet com una activitat complementària, però no la principal del negoci.

Un dels primers negocis que va apostar per aquesta modalitat és l’empresa Viladomat Sports, que opta per la modalitat de recollir el producte a l’establiment, però també l’envia a casa. Com Escaler, la responsable de màrqueting d’aquesta empresa, Marta Palau, assenyala que la duana continua sent un dels principals problemes. “Nosaltres estem en una illa i les coses se’ns compliquen a la duana i la seva infraestructura. Tenim pals a les rodes”, destaca Palau. En aquest sentit, manifesta que es troben complicacions a l’hora de passar la duana amb els productes, que són revistats, al mateix temps que s’encareixen per les taxes que han de pagar.

Menys competitius

Per Palau, tots aquests inconvenients els resta competitivitat davant dels possibles competidors europeus, que poden transportar els productes per la zona comunitària sense haver de passar per cap duana.

Un dels últims negocis que s’han apuntat a la venda per Internet és Andorra 2000. Fa només un més i mig que es pot comprar a través de la seva web productes tecnològics, electrodomèstics o coses per a la llar, entre d’altres. El director, Antoni Miralles, exposa que amb Internet persegueixen arribar a més clients. Tenen dues modalitats de venda on-line. Per un costat, poden comprar els productes per la web i venir-los a recollir a Andorra o bé se’ls envia a una direcció. Per a aquesta darrera via han trobat la seva pròpia fórmula per poder vendre al mercat espanyol i portar-los el producte fins a la porta de casa. “Tenim un magatzem a Espanya i a Andorra”, explica.

En un altre dels inconvenients que coincideixen els entrevistats és que al país no es puguin instal·lar plataformes com PayPal o no puguin estar en portals com Amazon o eBay. El primer és un portal que et serveix per poder fer pagaments per Internet, mentre que els dos últims, vendre els productes a aquestes webs.

El Govern està estudiant com introduir PayPal al sistema financer del país. “El que estem acabant de perfilar és l’encaix legal que té PayPal a Andorra perquè no oblidem que no és un mitjà de pagament, és una entitat bancària, així que ha d’estar conforme a la legalitat andorrana”, va expressar recentment el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, a COPE Andorra-AD Ràdio.

“Facilitar el pagament amb PayPal, reduir la tramitació de l’exportació i que no hi hagi despeses per a petites importacions” són els tres elements que va destacar Miralles que els ajudaria a incrementar les vendes en línia.

Tot i les complicacions que es troben, tant Palau com Miralles subratllen els beneficis que comporta vendre per Internet. A Espanya, diu Miralles, un 20% de la població compra a través de la xarxa. Agrega que els avantatges són clars: “Tens promocions i un aparador deu cops més gran perquè no tens límit d’espai”, mentre que l’empresa pot arribar al seu client sense que aquest es mogui de casa.

“Internet és una de les necessitats més imperioses que tenim”, opina Palau, que hi afegeix: “Podem créixer, tenim mancances, però hem de buscar eines per vèncer-les.”

tracking