TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Reportatge

Una història de pel·lícula

La Creu Roja va estrenar fa uns dies seu social. La nova casa de l’entitat s’ha pagat amb el donatiu d’una ciutadana francesa resident a Catalunya que va deixar el seu patrimoni a la Creu Roja, que va aconseguir alliberar el marit d’un camp de concentració nazi.

Una història de pel·lículaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No s’ho podien creure fa cinc anys quan van rebre un donatiu d’una ciutadana francesa que per a ells era desconeguda. Milers i milers d’euros –des de l’entitat es prefereix no dir quants–, la quantitat més gran amb diferència d’un particular mai rebuda per la Creu Roja Andorrana. Aquell mateix any, el 2011, van decidir en assemblea que el donatiu s’invertiria per dotar l’ens d’una seu social. Fa pocs dies la van estrenar. Situada a l’avinguda Santa Coloma, molt a prop del Poliesportiu d’Andorra, la nova casa de la Creu Roja et rep amb un record en forma de placa per a Geneviève Chicoix. La generosa altruista que va fer un donatiu, que en la mateixa quantitat que a la Creu Roja del Principat va fer també a la d’Espanya. “Li estem molt agraïts”, explica el president de l’ens, Josep Duró, mentre ensenya els nous locals. “Ara tenim una seu social per créixer, per donar més bon servei a la societat andorrana, una nova seu social perquè els voluntaris es puguin trobar i organitzar les seves activitats”, hi afegeix

Pensant en el 2011, quan van rebre l’ajut, recorda que en un primer moment desconeixien el perquè. Van investigar i van descobrir darrere el donatiu l’amor. L’amor de Geneviève Chicoix al seu marit, d’origen espanyol. Parlem de la Segona Guerra Mundial, quan el règim nazi sembrava el terror per Europa. L’home va ser empresonat pels alemanys i internat un camp de concentració feixista. Incapaç de trobar cap notícia del seu espòs va acudir a la Creu Roja Internacional, que “no només el va trobar, sinó que li va retornar”. La parella va morir sense fills i Chicoix, que va sobreviure al seu marit, va decidir donar el seu patrimoni a la Creu Roja.

La nova seu –la Creu Roja ha estat 30 anys a l’antiga de Prat de la Creu– és un pas endavant per a l’entitat. Més espai, més despatxos, un aparcament propi per als vehicles i magatzems per al material. I, molt important segons Duró, més espai per als voluntaris. Ara són uns 200 que col·laboren en les set àrees d’activitat de l’entitat. Activitats que van del servei de preventius amb voluntaris a les entitats de tot el país al servei de teleassistència i de menjador social, passant per projectes per a discapacitats, formacions en primers auxilis i l’àrea de joventut. I també el transport sociosanitari, amb més de 8.000 serveis i 200 usuaris per any.

La Creu Roja Andorrana la recordarà sempre. I, per això, la placa a la seu social en memòria de Geneviève Chicoix. No hi ha res al món més fort que un cor generós.

tracking