Polítiques socials

La policia va rebre un 12,5% menys de denúncies per violència a la llar l'any passat

La policia va tractar 104 situacions al llarg de l’any passat, un 12,5% menys que el 2014

La policia va rebre un 12,5% menys de denúncies per violència a la llar l'any passatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els casos de violència de gènere i domèstica tractats per la policia al llarg de l’any passat van patir una lleugera davallada respecte al 2014. Es va passar de 117 a 104. No obstant això, el ministre de Justícia, Interior i Afers Socials, Xavier Espot, va insistir en la necessitat de “seguir actuant i no abaixar els braços”.

Espot va participar ahir en la primera reunió de la comissió nacional de prevenció de la violència de gènere i domèstica, nascuda amb l’aprovació, l’any passat, de la Llei per a l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica. En la trobada es va fer una fotografia de la situació actual. “Les xifres són encoratjadores, però cal seguir treballant. Per això s’ha creat la comissió i les accions concretes que es faran des d’aquesta”, va explicar el titular de Justícia, Interior i Afers Socials.

Revisió dels protocols

La reunió va comptar amb la participació del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany; el director del departament de Policia, Jordi Moreno; així com responsables dels diferents departaments de Salut, Justícia i Afers Socials. Entre les primeres decisions preses, hi ha la de crear un calendari amb les accions que es promouran des de la comissió. De moment, ja s’ha incidit en la necessitat de revisar el protocol intern de protecció de la dona. En aquest sentit, Espot va esclarir que “s’han d’adaptar a les necessitats del moment. Quan es va crear l’equip d’atenció a la dona, el 2006, les circumstàncies eren diferents de les actuals”.

Un altre dels primers objectius de la comissió serà el d’establir un protocol de funcionament que englobi tots els departaments i institucions que formen part de la cadena: salut, policia, afers socials i justícia. Paral·lelament, la Llei per a l’eradicació de la violència de gènere també obliga tots els actors a disposar d’una formació específica, raó per la qual es preveuran cursos per als professionals involucrats en la detecció, la intervenció i la prevenció. Una altra de les accions previstes i amb l’objectiu de poder quantificar la problemàtica és la d’establir protocols de transmissió de la informació, que inclouran les dades dels diferents àmbits.

La comissió també ha acordat accions més concretes de sensibilització i preventives amb les quals es vol comptar amb “la col·laboració de les associacions implicades en la matèria”, va explicar el ministre. La llei preveu actuacions en l’àmbit educatiu, social, sanitari, laboral, de la publicitat i dels mitjans de comunicació i des dels poders públics. Poden anar des de campanyes informatives per sensibilitzar fins a l’aplicació de mesures específiques adreçades a la prevenció de la violència de gènere, a fi d’eliminar comportaments i ambients que en fomentin l’aparició. “Cal implementar totes aquestes mesures necessàries i efectives de prevenció. Si ho fem, estem a sobre i fem el que mana la llei, les xifres també disminuiran”, hi va afegir Espot.

Augment de les detencions

La davallada dels casos de violència de gènere en mans de la policia ha anat de la mà d’un augment del nombre de detencions. En aquest sentit, el ministre va esclarir que la contradicció s’explica amb la darrera modificació del Codi Penal, que “comporta que el maltractament domèstic, en determinades circumstàncies que fins llavors no ho eren, ha passat a estar tipificat com a delicte menor, situació que fa possible la detenció”. En tot el 2015, el cos de policia va detenir un total de 52 persones per delictes de violència de gènere i domèstica, 14 més que l’any anterior.

La policia va rebre un 12,5% menys de denúncies per violència a la llar l'any passat

tracking