Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Llengua

'Canòlich' s'escriurà amb 'h' de manera oficial

El Govern treballa en un nou nomenclàtor que inclourà els polèmics topònims lauredians
Actualitzada 27/05/2016 a les 17:15
El nou nomenclàtor en què està treballant el Govern inclourà els canvis realitzats durant l’executiu de Jaume Bartumeu per oficialitzar el topònim Canòlich amb h. Ho van avançar ahir la ministra de Cultura, Olga Gelabert, i el cap del servei de Política Lingüística, Joan Sans, durant la presentació ahir de la publicació Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra. Situació actual i evolució (1995-2014), on es recullen les darreres dades relatives a l’ús de la llengua catalana al Principat. “Sabem que hi ha tres topònims que han creat una mica de neguit”, va assenyalar la ministra, amb referència a Canòlich, Juberri i Auvinyà. Sobre el nou nomenclàtor, Gelabert va matisar que “no em vull comprometre si es farà aquesta legislatura”, i Sans va indicar que s’esmenarà “el problema dels topònims lauredians”, que sortiran al BOPA com va demanar Sant Julià.
Quant a la publicació, recull les dades que ja es van presentar el juliol passat en què destacava que el 2015 el català havia recuperat el primer lloc com a llengua més usada per davant del castellà. L’indicador del català (que suma l’ús a casa, amb els amics i a la feina) es va situar el 2014 al 3,3, quan el 2009 era del 2,9. En canvi, el castellà ha passat del 3,3 del 2009 al 3 de l’any passat. “Podem afirmar que el català se situa en un escenari més favorable que ens anys anteriors, en què augmenta no tan sols el percentatge de persones que el tenen com a llengua materna, sinó també el de persones que s’hi identifiquen”, va assenyalar Sans. Aquest nou escenari no es pot deslligar dels canvis sociodemogràfics del país. “Hem de mantenir-nos ferms en l’àmbit de la dinamització lingüística, l’ús del català hauria de millorar i aquí hauríem de posar la banya entre tots”, va dir.
Gelabert hi va afegir que “no ens podem relaxar, ja que en contextos menys formals els indicadors són poc esperançadors”.
  • #3 Catalunya power??
    (27/05/16 18:09)

    Catalunya power va dir..
    En l'època franquista, Catalunya va suportar que totes les seves paraules que acabaven en "c", se'ls hi havia d'afagir una "h". O sigui, Vich, Hostalrich, Montjuich,... perque li recordaven noms russos al Franco. Prohibit acabar en "c". ...I ara dieu que Catalunya imposa una "h" a Canòlic ??... Au va !!!

    Respondre
  • #2 juanito
    (27/05/16 11:11)

    finalment...finalment... per aixo no podiem dormit per la nit...  pero ara esta resolt... gracies al govern pel seu treball fantastic.

    Respondre
  • #1 Catalunya power
    (27/05/16 07:51)

    Toponimia, quin desastre que Catalunya ens imposi les seves normes.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477