Tribunals

Un milió de multa per intentar blanquejar 8 milions de dòlars

Els diners procedien d’una estafa a una entitat bancària britànica

Un milió de multa per intentar blanquejar 8 milions de dòlarsArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha condemnat una andorrana a pagar una multa d’un milió d’euros per blanqueig de diners en grau de temptativa. Segons la sentència, va intentar blanquejar 8.058.000 dòlars provinents d’una estafa a una entitat bancària britànica. La resolució hi afegeix un delicte major d’escoltes il·legals. I és que va consultar sense consentiment el correu electrònic d’una altra persona en el marc del frau.

Els fets es remunten al 2009, quan l’andorrana, veïna de Canillo, conjuntament amb dues persones més –un espanyol i un italià no resident, que han quedat absolts del delicte major de blanqueig–, va decidir utilitzar el compte bancari a Andorra de la condemnada, que era propietària d’una agència immobiliària i de gestoria. Segons va quedar provat en el judici, celebrat el 7 de març, l’andorrana i els seus còmplices –cap dels quals es va presentar a la vista– volien fer ús del compte per ingressar diners procedents d’empreses dedicades als negocis amb matèries primeres i de canvi de moneda.

Després de diversos contactes, l’italià va proposar al grup un primer negoci. Vindria de la mà d’un ciutadà de Costa Rica, soci d’un advocat anglès que faria el primer ingrés en el compte de l’andorrana per un valor de 50 milions d’euros. Finalment van ser 8 milions de dòlars, que l’entitat bancària va bloquejar en espera de tenir més informació de la procedència dels diners. En paral·lel, el banc britànic va informar el del Principat que els diners procedien d’un frau del qual havia estat objecte la pròpia entitat i va reclamar el retorn dels diners.

La condemnada no va arribar a rebre els diners, raó per la qual es considera en grau de temptativa. A banda de la multa d’un milió d’euros, se l’ha condemnat a un any i sis mesos de presó condicional, amb tres anys de suspensió de la condemna. Paral·lelament, pel delicte major d’escoltes il·legals, a un any de presó condicional amb una suspensió de la condemna de tres anys. Ha quedat absolta del delicte major d’associació il·lícita. A més, haurà d’abonar les despeses processals.

tracking