Els greuges dels liberalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catorze mesos de “feina feixuga” que mereixen ser explicats als ciutadans. Amb aquest ànim, Liberals d’Andorra va celebrar dimecres una reunió de poble que es va acabar convertint en un memorial de greuges del país. Una trobada que va aplegar mig centenar de ciutadans i que els liberals van convocar a l’única parròquia governada per un partit afí –els cònsols i alguns consellers de comú van assistir a la reunió–. Els tres consellers massanencs, Joan Carles Camp, Carles Naudi i Judith Pallarés, van fer de mestres de cerimònies d’un acte de partit que va servir per carregar amb força contra el Govern de Toni Martí i advertir dels riscos que a parer seu afronta Andor­ra. Especialment pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, que Naudi va definir directament de “degradació i una laminació radical de la sobirania que no podem acceptar”, apostant per altres “models vàlids”, com per exemple mantenir l’actual statu quo perquè “ningú ens el pot negar”.

Camp va denunciar que Ld’A ha estat “mer espectador” de la resolució de l’afer BPA –”el 99% de les vegades que hem demanat informació no ens han fet cas”– i va avisar que “el ball de bastons començarà ara”, amb els clients que tenien accions preferents i no podran recuperar els diners. “Ara vindran les reclamacions de tanta gent a qui estem tancant la porta i és on hi haurà els problemes de veritat”, va assegurar, alhora que va criticar també els canvis en el model d’Estat –“estan modificant l’estructura de l’Estat per la porta del darrere”–. Pel que fa a la reforma de la Llei de competències, Camp va lamentar que es pugui restar influència als comuns i va abocar un nou senyal d’alarma: “Totes les parròquies que tinguin carreteres secundàries es veuran amb serioses dificultats per mantenir la xarxa viària.”

Més alertes: des del marc pressupostari, que “es va presentar fora de termini i segons l’informe del Tribunal de Comptes no està complint la llei”, fins al dèficit de l’Estat –que van advertir que serà de 97 milions d’euros el 2019 mentre que el deute se situarà en 1.058 milions–, passant per com l’executiu ha gestionat la intoxicació d’Aigües del Pirineu. “De la manera com s’ha portat no només es fa mal a una empresa, també al nom d’Andorra i Arinsal”, va exposar Camp, que hi va afegir que “amb el discurs d’Álvarez Marfany vam clausurar la planta per a 30 o 40 anys”.

Naudi i Pallarés van posar el focus en l’acord d’associació mantenint-hi una posició contrària i demanant al Govern “que reflexioni i canviï el tempo i les línies de negociació”. Segons el conseller cal garantir l’acord duaner –“si ens el toquen tindrem problemes molt greus i caldria multiplicar per tres el nombre de turistes”– i aconseguir que el Principat tingui dret de vet. “Qualsevol acte jurídic aprovat per la UE serà d’obligat compliment tant si el vota el Consell com si no”, va deplorar Naudi. Pallarés va demanar que el pacte d’Estat inclogui un estudi d’impacte de les repercussions econòmiques que tindrà l’encaix i va posar de manifest que “encara estem a temps d’aconseguir un acord de win-win”.

tracking