Política

Cinca admet que dirigents de l'INAF volen ser rellevats per l''afer BPA'

El ministre revela que per als responsables “ha estat un any i mig duríssim” per la tensió del cas

Cinca admet que dirigents de l'INAF volen ser rellevats per l''afer BPA'SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va anunciar ahir l’aprovació per part de l’executiu d’un projecte de llei de modificació de la llei de l’Institut Nacional de Finances. La raó és “obrir el consell d’administració i la direcció general de l’INAF a persones que no tinguin la nacionalitat andorrana”, en paraules del ministre. La mesura va ser avançada pel cap de Govern en el darrer Debat d’Orientació Política i entrarà avui a tràmit parlamentari. A més, va revel·lar que “molts –dels dirigents actuals– han demanat el relleu” perquè “l’últim any i mig ha estat duríssim”, a causa de l’afer BPA. En concret, es modificaran dos articles. Fins ara, en un d’ells s’indicava que “els membres del consell d’administració han de ser preferiblement de nacionalitat andorrana” i que “la majoria ho havia de ser”, va detallar Cinca. A més, obligatòriament ho havien de ser el president i el vicepresident de l’òrgan rector. Amb el canvi, “ara tots podran ser de fora d’Andorra, excepte el president”. El segon article afectat, que s’eliminarà, fa referència a la direcció general de l’ens, que amb la llei actual preveu que la majoria dels components han de ser d’aquí.

Cinca va justificar els canvis perquè “el sector financer cada vegada està més globalitzat i el personal ha de tenir més experiència i ha d’estar més especialitzat”. “Amb l’acord monetari cada vegada l’INAF tindrà més competències i en pocs anys haurà de doblar l’estructura”, fet que “obligarà a reforçar l’equip directiu”. A més, el ministre va afirmar que l’obertura a estrangers en aquests càrrecs “és habitual en altres països, fins i tot més grans que Andorra”. Amb tot, va negar que des de l’executiu ja s’hagi pensat en persones concretes per fitxar.

Demanda i entrada a l’FMI

D’altra banda, el ministre va assegurar que “no se’ns ha comunicat si s’ha acceptat” la demanda de Govern a la Batllia per ser actor civil a la causa de BPA, alhora que va apuntar que “no sé quins són els terminis”.

Cinca va revelar també que “hi haurà contactes imminents per entrar al Fons Monetari Internacional (FMI). Un fet que tindria un preu d’admissió d’uns 30 milions d’euros, com va indicar fa unes setmanes el cap de Govern, Toni Martí. “Serà un contacte per veure què complim i què no, i quins passos hem de fer per ser candidats a entrar-hi”, va afegir Cinca. La màxima preocupació en aquest àmbit “són els requisits d’informació” que demana l’organisme. Un volum de dades que a Andorra “li costa” assumir.

En un altre ordre de coses, el titular de Finances va anunciar que les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea continuen, amb la preparació de les reunions tècniques per afrontar el debat sobre la llibertat de moviment de mercaderies. Paral·lelament va reiterar la voluntat de l’executiu de respectar al màxim l’acord duaner vigent.

UNA CÀMERA PER CONTROLAR QUE ES RESPECTI EL SEMÀFOR

Govern va aprovar ahir l’adquisició de quatre semàfors i una càmera de control que detectarà si algun vehicle se salta el semàfor en vermell. La càmera serà mòbil i s’anirà canviant d’ubicació. Pel que fa als semàfors, dos seran de passos de vianants –a l’avinguda del Consell General del Pas i a la carretera general 2, al Tarter– i dos de control de velocitat – a les avingudes del Pont de la Tosca i del Pessebre d’Escaldes.

També es va donar el vistiplau al projecte de creació de 2 nous trams de carril bici, a Sant Julià. El primer, entre el Punt de Trobada i la rotonda d’accés a l’EDAR sud, i l’altre, entre la plaça Laurèdia i la rotonda del riu d’Aubinyà. Costaran 599.782,03 i 76.458,64 euros, respectivament.

NOU 'SOFTWARE' PER AGILITZAR ELS AVISOS DELS DEPENDENTS

El consell de ministres va ratificar un conveni de col·laboració entre Andorra Telecom, el departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DPEIS) i el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències.

L’objectiu és regular la col·laboració del servei anomenat Seguretat i benestar, que pretén ajudar, millorar i vetllar per l’autonomia de les persones amb cert grau de dependència. Així, Andorra Telecom desenvoluparà una nova interfície de software i funcionalitat que permetrà al DPEIS gestionar adequadament certes emergències. Davant de l’alerta, podrà ubicar l’usuari immediatament i les seves dades, situació que agilitzarà la intervenció.

tracking