Medi Ambient

Accions per reduir el malbaratament alimentari en tres anys

El Pla Nacional de Residus preveu incidir en els grans comerços així com en els restaurants

Accions per reduir el malbaratament alimentari en tres anysXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient s’ha proposat reduir el malbaratament d’aliments que es produeix avui dia en un període de tres anys. La proposta queda recollida en l’actualització del Pla Nacional de Residus per al període 2017-2020 que es va presentar ahir en la comissió de coordinació i desenvolupament del pla i que tindrà com a eix central la prevenció. “Hem proposat accions molt concretes que es poden fer en l’àmbit de centres comercials per mirar de minimitzar els excedents que tenen, també mirarem de treballar en l’àmbit del sector de la restauració per fer el que es fa en altres països que és la possibilitat d’emportar-te l’excedent de menjar quan vas a un restaurant i treballar la conscienciació en els centres escolars perquè sabem que als menjadors escolars també hi ha molt malbaratament alimentari”, va detallar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. L’objectiu, segons Calvó, és reduir entre un 5 i un 10% la generació d’aquests residus.

Banc d’aliments

La ministra va destacar que malgrat que ja es treballa amb el banc d’aliments per mirar d’aprofitar els excedents, avui dia ha disminuït el nombre de famílies que necessiten ajuda i, per tant, les accions se centren més en la prevenció i així evitar que els aliments arribin a la bossa de les escombraries.

D’altra banda, també es preveu treballar per fomentar la compra a granel i reduir els embalatges, a més de cinc programes que inclouen accions per fomentar la reutilització i el reciclatge, un programa per a residus associats a una problemàtica específica i finalment el programa destinat a millorar la gestió de dades i reduir els costos.

Les accions del Pla Nacional de Residus es treballen conjuntament amb els comuns i el teixit social. Precisament, el cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, que ha actuat com a portaveu dels comuns va assegurar que estan “en sintonia amb el Govern” i que treballen per ajudar a assolir els objectius fixats. En aquest sentit i pel que fa a seguir millorant els registres de la recollida selectiva, va destacar que es treballa per instal·lar més minideixalleries en punts estratègics per tal de facilitar la separació dels residus al ciutadans. Pel que fa al malbaratament alimentari, va assegurar que la conscienciació és “molt important”.

tracking