Societat

Menys allaus controlades i sal a les carreteres

L’àrea de Conservació i Explotació de carreteres tanca la temporada d’hivern amb els registres d’activitat més baixos dels darrers anys

Menys allaus controlades i sal a les carreteres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Conservació i Explotació de carreteres, el COEX, va tancar el balanç de la temporada hivernal 2015-16, una campanya condicionada per l’absència de nevades importants i de fred intens, fet que va fer reduir bona part de la seva activitat dedicada a la neteja de les carreteres. Globalment van desencadenar sis allaus, una xifra molt inferior als 41 de l’any passat, el que suposa el registre més baix des de l’hivern del 2011-12.

Una situació que també es dóna en l’anàlisi del consum de tones de sal que s’utilitzen per evitar que les carreteres es congelin. Aquest hivern el consum es va elevar fins a les 3.284 tones de sal, per les 4.852 de la temporada anterior. El descens és del 32%. En aquest apartat però, el cap d’àrea del COEX, Jordi Garcia, va exposar que la reducció del consum de tones de sal ve motivada també per la introducció de la salmor­ra com a complement a la sal seca. La salmorra consisteix en aigua amb una concentració d’entre el 23 i 25% de sal que permet crear “sal humida”, la qual “actua més ràpid sobre la carretera”, va explicar Garcia. La tendència és anar renovant la maquinària actual amb dipòsits per poder utilitzar aquesta substància cada vegada més, ja que també és menys problemàtica en l’àmbit mediambiental, segons apunten des del COEX. Aquesta temporada se n’han utilitzat 200.000 litres.

En el balanç de l’hivern també es fa referència al nombre d’hores que es va haver de tancar el port d’Envalira a causa de l’acumulació de neu. Van ser 15 hores, repartides en dos dies, el 26 de novembre i el 16 de gener. Menys que la temporada anterior, quan es va arribar a les 161 hores.

tracking