Reportatge

L'Estat haurà de pagar 43.000 euros pels danys d'un aiguat en un establiment

Els propietaris d’un establiment situat a l’avinguda Salou van presentar i guanyar una demanda contra el Govern per cobrar els danys causats als baixos després d’una tempesta.

L'Estat haurà de pagar 43.000 euros pels danys d'un aiguat en un establimentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 26 de maig del 2012 va començar bé. Amb molt de sol. Però els meteoròlegs ho advertien. Al migdia, primera hora de la tarda, plouria i fort. I així va ser. Entre dos quarts de tres i dos quarts de cinc ho va fer en forma de tempesta. Un autèntic aiguat que va provocar 17 sortides dels bombers per inundacions. A Santa Coloma i també a l’avinguda Salou. I és en aquest segon cas on l’Estat, els ciutadans, haurà de passar per caixa. I ho farà perquè ha estat condemnat a pagar 43.000 euros als propietaris d’un establiment que va quedar inundat per l’aigua que les reixes d’evacuació del lateral de la carretera general 1 (CG-1) no van poder assumir quedant acumulada fins entrar a l’edifici inundant els baixos del local.

Els propietaris van presentar un escrit un any després en què reclamaven al Govern una indemnització per responsabilitat administrativa ja que consideraven que l’executiu era el culpable dels fets pel manteniment defectuós de la CG-1, lateral del qual està a 15 metres de distància de l’establiment. El Govern va optar per la via del silenci administratiu per denegar la indemnització. Els dos propietaris van portar l’Estat a la Batllia i la Justícia els va donar la raó i va obligar el Govern a pagar 32.559 euros a un d’ells i 10.587 a l’altre. En desacord amb la sentència, l’executiu va presentar un recurs a la sala administrativa del Tribunal Superior.

Fa uns dies els magistrats han dictat justícia i han desestimat el recurs del Govern, han confirmat la sentència i han obligat l’Estat a pagar els 43.000 euros als dos homes. El tribunal ha tombat els arguments de la defensa de l’executiu. Al·legaven que la carretera disposava dels sistemes de drenatge suficients per tal d’evacuar l’aigua d’escorrentia de la pròpia via; que la calçada lateral paral·lela a la carretera no és propietat del Govern; i que el manteniment d’aquesta és responsabilitat dels propietaris privats de la calçada. Malgrat això, uns mesos després dels aiguats, el COEX va dur a terme una ampliació de desaigües a la zona a petició dels propietaris de l’establiment, unes feines que va pagar l’executiu. Segons el Govern, el fet que realitzés i pagués les obres no són prou per acreditar la responsabilitat patrimonial des les inundacions.

Es desestima el recurs ja que consideren que l’executiu no ha aportat elements precisos per donar suport als arguments. A més, diu, la realització de les obres és un reconeixement implícit d’un problema en l’evacuació de les aigües pluvials en aquest tram de la CG-1.

tracking