Investigació Mèdica

Bio Valira fa fallida i culpa el Govern per no aprovar la llei

L’empresa de biotecnologia, que no ha pogut retornar un crèdit preferent, està a punt de presentar un concurs de creditors.

Bio Valira fa fallida i culpa el Govern per no aprovar la llei

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bio Valira, l’empresa de biotecnologia creada el 2014, ha fet fallida. En breu presentarà un concurs de creditors i de retruc es veurà perjudicat el Govern que havia avalat la societat amb un crèdit preferent del programa de préstecs públics per a innovadors i petits negocis. Un crèdit de 230.000 euros que no serà retornat pel beneficiari i que l’Estat haurà de pagar un cop els bancs executin els avals. Bio Valira, malgrat lamentar la impossibilitat de tornar el crèdit pels problemes econòmics que han portat l’empresa a tancar, responsabilitza l’executiu. “Tot el que ha passat és una pena i està lligat a la manca d’una regulació en el sector que el Govern no ha realitzat malgrat dir que sí que ho faria”, van indicar en declaracions al Diari fonts de Bio Valira.

Rere la fallida de l’empresa hi ha, insisteixen les mateixes fonts, la inexistència d’un marc jurídic que doni cobertura a les activitats relacionades amb la biotecnologia. Des de Bio Valira s’explica que tota la feina realitzada per aconseguir contractes de societats de fora del país interessades a treballar amb ells al Principat quedava aturada quan arribava el moment de tancar-los. “Totes les empreses d’aquest sector consulten els seu advocats abans de tancar un acord. I sempre reben la mateixa resposta: sense un marc jurídic no signeu”, van lamentar les mateixes fonts, que van explicar que l’única solució passava perquè la mateixa Bio Valira assumís tota la responsabilitat jurídica si algun dels projectes en què treballaven amb aquestes empreses hagués acabat als tribunals per, per exemple, la mort d’un pacient en un assaig clínic. “Era inviable fer això. No es pot treballar sense regulació”.

Oviedo i canvis legislatius

I des de Bio Valira es culpa el Govern de la fallida perquè “no han dut a terme cap de les propostes que s’han fet des de l’Associació de Biotecnologia d’Andorra (Andbio) per regular el sector”. Es refereix entre d’altres mesures a la signatura del conveni d’Oviedo per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l'ésser humà en relació amb les aplicacions de la biologia i la medicina. Un conveni que data del 1997 i que no s’ha aprovat perquè de fer-ho hauria dificultat la possible arribada de l’Institut Marquès, la joia de la corona quant a les empreses relacionades amb la biotecnologia interessades a instal·lar-se a Andorra. I ho dificultaria perquè de signar la totalitat del conveni sense cap salvaguarda el sector quedaria regulat de manera obsoleta, ja que des del 1997 la ciència i la biotecnologia han avançat molt.

Però més enllà de signar i ratificar el conveni d’Oviedo el que més lamenten des de Bio Valira és que el Govern no hagi dotat el país d’una llei per regular els assajos clínics, el testos genètics i el consentiment informat, ni s’hagi canviat el codi penal perquè deixi de ser delicte l’ús de proves genètiques. Unes peticions que fa més d’un any es van fer des d’Andbio.

BANC PRIVAT DE CÈL·LULES MARE

Bio Valira va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un banc privat d’emmagatzematge de sang i teixits. L’empresa havia de funcionar com un banc de cèl·lules mare extretes de la sang del cordó umbilical i de la placenta de mares que haurien tingut els seus fills tant al Principat com a l’estranger. Pares interessats a preservar els teixits dels seus fills nounats per si en un futur els necessitessin per guarir malalties de familiars propers. L’empresa va arribar a funcionar com a banc privat, conjuntament amb CelLab, també radicada al país, i utilitzava els laboratoris de CelLab.

tracking